Hidroelectrica vrea să renunţe la două hidrocentrale şi două baraje începute pe râul Jiu: „Investiţia nu e rentabilă”

Economica.net
09 02. 2020
hidro_valea_jiului_39624100

Subiectul va fi supus aprobării în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din 12 martie.

”Aprobarea abandonării lucrărilor realizate pentru obiectivul de investiţii ‘Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Valea Sadului-Vădeni’, cu toate costurile şi implicaţiile rezultate din documentaţia de abandon care se va elabora în acest sens conform prevederile legale în vigoare, în vederea închiderii titlului de investiţii”, se arată în convocatorul publicat pe site-ul companiei.

Contactat de News.ro, directorul general al companiei, Bogdan Badea, a declarat că investiţia nu este una rentabilă, fiind începută în urmă cu mai mulţi ani.

”Este vorba de amenajări în care s-au băgat foarte mulţi bani de-a lungul timpului, dar investiţia nu este rentabilă. Proiectul presupunea construcţia a două centrale şi două baraje, în Valea Sadului şi Curtişoara, dar nu au fost finalizate”, a declarat Bogdan Badea pentru News.ro.

Centrala hidroelectrică (CHE) Râu Mare – Retezat va fi retehnologizată total în baza unei investiţii în valoare de peste 80 de milioane de euro, în urma acestei operaţiuni puterea hidrocentralei urmând să ajungă la 350 MW. Fondurile necesare operaţiunii de retehnologizare vor fi asigurate din resurse proprii ale societăţii Hidroelectrica.

Barajul de la Gura Apelor, construit în munte, pe Râul Mare, este cel mai mare baraj de anrocamente şi miez de argilă din Europa. Construcţia barajului a început în 1975 şi s-a încheiat în anul 1986. Barajul are o înălţime de 168 de metri şi 225 de milioane de metri cubi de apă în lacul de acumulare.

Hidroelectrica a semnat pe 7 februarie contractul de modernizarea a hidroagregatului 2 al centralei hidroelectrice Dăeşti, aflată pe cursul mijlociu al râului Olt, în judeţul Vâlcea.