De ce e necesară retehnologizarea: “Necesitatea execuţiei lucrărilor de retehnologizare a CHE Brădișor se fundamentează atât pe existența unor puncte slabe încă din fazele de execuţie, cât și pe gradul de uzură fizică și morală a echipamentelor și instalațiilor aferente CHE Brădișor dat de perioada lungă de la punerea în funcţiune”, arată Hidroelectrica.
Iată, tehnic, în ce va consta retehnologizarea:
“Varianta constructiva recomandata si avizata in CTE-SH si CTE-HE de realizare a investiţiei este Scenariul 2b prin care retehnologizarea CHE Brădișor se va realiza prin înlocuirea conului de aspirație, a camerei spirale cu statorul cilindric cu piese noi, rotor turbină, arborelui turbină şi aparat director, precum şi înlocuirea transformatorului de putere 130 MVA cu transformator de putere 130 MVA nou și înlocuirea conductorului Ol-Al cu cablu uscat pe zona de galerie pentru sistemul de evacuare a energiei cu aducerea hidroagregatelor la parametri energetici de proiect:
Debit instalat: 98 m3/s;
Putere instalată: 115 MW;
Energie medie anuală: 196,2 GWh/an”.
Lucrările de retehnologizare se vor întinde pe 36 de luni, iar bugetul estimat este de 170 de milioane de lei.
Compania arată că grupurile de la Bradișor funcționează acum cu restricții și arată care sunt riscurile dacă nu se retehnologizează.
“Neaprobarea investiţiei ar conduce la amanarea demarării procedurilor de achiziție și întârzierera realizarii lucrarilor de retehnologizare.
Pentru limitarea încărcărilor hidrodinamice care pot produce ruperea paletelor, puterea maxima pe un grup s-a restricţionat la P=50 MW. De asemenea, s-a limitat funcţionarea cu un grup la puteri sub 40 MW pentru a nu funcţiona în zona debitelor parţiale, unde prezenţa pulsaţiilor de presiune provocate de vârtejul central favorizează iniţierea şi propagarea fisurilor la palele rotorice şi chiar ruperea acestora. Astfel, în scopul protejării turbinelor Francis, în prezent hidroagregatele funcţionează restricţionat, în domeniul 40÷50 MW”, arată Hidroelectrica.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, cu o putere instalată totală de 6.444 MW în 208 centrale. Este controlat de statul român, în proporție de 80%, restul fiind deținut de Fondul Proprietatea
Sursă foto: De la Țetcu Mircea Rareș – Operă proprie, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65355209