Vorbind despre realizările Comisiei Europene în ceea ce privește hidrogenul, von der Leyen a declarat că regimul de reglementare al UE pentru hidrogen este aproape complet, că există investiții masive pentru a accelera tranziția și că este în curs de dezvoltare o piață globală pentru hidrogenul curat.
„Vom avea în curând un set complet de reguli clare pentru a sprijini piața noastră emergentă a hidrogenului. Suntem singurul continent unde se întâmplă acest lucru. Aceasta înseamnă claritate și predictibilitate pentru investițiile dumneavoastră”, a declarat ea în discursul său de deschidere.
Von der Leyen a subliniat că investițiile vin prin intermediul NextGenerationEU și REPowerEU, că Bruxelles-ul a autorizat ajutoare de stat în valoare de peste 17 miliarde de euro pentru 80 de proiecte pe bază de hidrogen în întreaga UE și că primele licitații ale Băncii Hidrogenului sunt programate pentru luna viitoare.
„Există 67 GW de capacitate de electrolizoare în curs de dezvoltare. Și acest lucru este uimitor. Este cu mult peste obiectivul nostru ambițios de 40 GW până în 2030 pe care l-am pus în strategia noastră privind hidrogenul. Dar capacitatea noastră instalată este încă prea mică. Așadar, trebuie să construim o punte între ambiție și realitate. Și aici intervine dialogul de astăzi”, a subliniat ea, în discuțiile cu reprezentanți ai întregului lanț valoric al hidrogenului.
Directorul general al aociației Hydrogen Europe, Jorgo Chatzimarkakis, a declarat că este o onoare faptul că hidrogenul a fost ales pentru primul dialog privind tranziția energetică. El a adăugat că acest lucru arată, de asemenea, că hidrogenul a devenit o prioritate pentru noua revoluție industrială privind tehnologiile nepoluante.
„Este încurajator să vedem pe harta Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), la scară globală, proiectele privind hidrogenul de pe tot globul. Acestea se înmulțesc ca ciupercile”, a subliniat el. „Este un lucru bun. Dar care este problema? Decizie finală de investiție au doar 4% din toate aceste proiecte. 4%! Diferența este enormă„, a punctat Chatzimarkakis,
El a enumerat, de asemenea, principalele concluzii ale primului dialog pentru o tranziție curată privind hidrogenul. Printre acestea se numără necesitatea de a asigura o aprovizionare consistentă cu hidrogen, o abordare diversificată din punct de vedere tehnologic a producției și o ecologizare treptată.
„Există un necesar de finanțare fără precedent, până la aproximativ 570 de miliarde de euro până în 2030, dacă se vor produce cele 10 milioane de tone de hidrogen verde. Pentru a ajunge acolo, Banca Hidrogenului trebuie să servească drept ghișeu unic, simplificând și accelerând procedurile, permițând comunicarea și diminuând riscul activității cu ajutorul Băncii Europene de Investiții (BEI) și al celorlalte bănci publice naționale”, a spus el.
Pentru a dezvolta capacitățile naționale, va fi esențială crearea unui lanț valoric al UE în domeniul tehnologiilor critice, în timp ce procedurile de autorizare trebuie simplificate, a mai afirmat oficialul citat.
„Avem nevoie de o agregare a cererii. Exercițiul de achiziție comună existent în sectorul gazelor poate fi folosit ca o bună experiență pe care să ne bazăm și care să fie integrată în activitățile Băncii de hidrogen”, a subliniat Chatzimarkakis.
Citește și: