Hidrosind: Disponibilizările se fac fără respectarea contractului colectiv de muncă. Ieşim în stradă

Sindicaliştii de la Hidrosind au declarat joi, pentru MEDIAFAX, că disponibilizările anunţate la Hidroelectrica se fac fără respectarea contractului colectiv de muncă, motiv pentru care se vor adresa instanţei, iar săptămâna viitoare vor începe să protesteze în stradă.
Economica.net - joi, 17 ian. 2013, 14:20
Hidrosind: Disponibilizările se fac fără respectarea contractului colectiv de muncă. Ieşim în stradă

Secretarul general de la Federaţia Sindicală Hidrosind din Hidroelectrica, Nicolae Aurariu, a declarat pentru MEDIAFAX că, în cazul disponibilizărilor anunţate la Hidroelectrica, nu se va respecta contractul colectiv de muncă, potrivit căruia angajaţii trebuie să primescă între 12 şi 48 de salarii compensatorii.

„Nu primesc salarii compensatorii. Nu mi se pare normal. Avem un conflict de muncă deschis, dar nu am primit răspuns de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti. Urmează acţiuni în instanţă pentru concedieri, dar şi pentru salarii compensatorii şi cel mai probabil săptămâna viitoare ieşim în stradă”, a spus Aurariu.

Liderul Federaţiei Hidrosind, Decebal Sulea, a precizat că reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, nu vrea să respecte contractul colectiv de muncă, în condiţiile în care pentru acest contract, în 21 decembrie 2012, s-a făcut un act adiţional semnat de Borza.

„Noi am tăiat 15 la sută din drepturile salariale tocmai ca să nu fie oameni disponibilizaţi. Oamenii pierd în medie 10.000 de lei pe an. În 11 ianuarie ne-am întâlnit (cu Remus Borza – n.r.) ca să definitivăm nişte normative de personal şi ne-a chemat să renegociem acel articol de compensatorii. Atunci a anunţat că disponibilizează 192 de persoane şi noi ne-am împotrivit disponibilizărilor, pentru că nu şi-a mai ţinut cuvântul dat în decembrie”, a spus preşedintele Hidrosind.

Decebal Sulea a mai spus că ieşirea oamenilor în stradă nu poate fi oprită deoarece disponibilizările nu au fost făcute în acord cu sindicatele şi nu au la bază un normativ de personal.

„Cei care au plecat disponibilizaţi nu au primit un motiv. Organigramele sunt făcute de Hidroelectrica fără să aibă vreun criteriu la bază. Hidroelectrica e în perioada de observaţie şi nu avea dreptul să facă disponibilizări, pentru că administratorul judiciar nu are un program de reorganizare aprobat de creditori. În plus, avem şi un acord încheiat, în care Borza cu ministrul şi directorul general spuneau că se fac reduceri de personal pe cale naturală până în 2014, şi pe care l-a încălcat. De asta vom ieşi în stradă”, a mai spus liderul sindical.

El a adăugat că legea a fost încălcată, fiind disponibilizaţi inspectori, medici, asistente medicale şi psihologii de la Hidroelectrica.

„Va aduce o firmă, Romar, care e implicată în zeci de procese. Ei au 48 de medici, dintre care 17 ginecologi, nu au niciun psiholog şi un singur medic pe medicina muncii. Şi vrea să-i aducă pentru asistenţa şi examene psihologice pentru 5.200 de angajaţi”, a precizat Decebal Sulea.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a semnat miercuri preavize de concediere pentru 154 de salariaţi ai companiei de stat şi a redus alte 161 de posturi care erau vacante.

„În 16 ianuarie am semnat preavize de concediere pentru 154 de salariaţi ai Hidroelectrica, iar alte 161 de posturi care erau vacante, deci neocupate, au fost închise”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.

El a adăugat că în cursul acestui an vor ieşi la pensie alte 36 de persoane, iar până pe 30 iunie vor fi disponibilizate alte 500 de persoane din cele opt Hidroserv-uri controlate de Hidroelectrica, care au în total 2.500 de angajaţi.

Borza a mai spus că Euroinsol a mai dispus diminuarea cu 50% a anumitor sporuri şi prime, a diurnei, a valorii tichetelor de masă şi a eliminat tichetele de carburant. Potrivit lui Borza, în urma diminuării acestor costuri Hidroelectrica va face economii anuale de 10 milioane euro.

Administratorul judiciar a anunţat, de asemenea, că toţi directorii din Hidroelectrica au fost revocaţi din funcţie, iar postul de director general urmează să fie ocupat în urma unui concurs.

Fostul director general al companiei, Ştefan Gheorghe, a preluat funcţia de director adjunct.

Hidroelectrica este deţinută de Ministerul Economiei şi se află în insolvenţă din iunie anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Incendiile din Los Angeles ar putea provoca pierderi de 40 de miliarde de dolari pentru industria asigurărilor
Incendiile din Los Angeles ar putea provoca pierderi de 40 de miliarde de dolari pentru industria asigurărilor
Costul incendiilor care au devastat mari părţi din Los Angeles continuă să crească, cele mai recente estimări indicând pierderi totale de 40 de miliarde de dolari pentru industria......
Producţia industrială a scăzut cu 1,8% în primele 11 luni din 2024 – date INS
Producţia industrială a scăzut cu 1,8% în primele 11 luni din 2024 – date INS
Producţia industrială a scăzut, în primele 11 luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, cu 1,8% ca serie ...
Czeke Attila, ministrul Dezvoltării susține că noul cod al urbanismului va simplifica obținerea autorizațiilor de construcție
Czeke Attila, ministrul Dezvoltării susține că noul cod al urbanismului va simplifica obținerea autorizațiilor de construcție
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunţă că viitorul Cod al urbanismului, care se află în procedură de adoptare, ...
Nikolai Patruşev, consilierul lui Vladimir Putin, spune că UE și-a pierdut dreptul de a vorbi în numele României
Nikolai Patruşev, consilierul lui Vladimir Putin, spune că UE și-a pierdut dreptul de a vorbi în numele României
Consilierul lui Vladimir Putin, Nikolai Patruşev, a declarat, într-un interviu acordat presei ruse, că „România se ...