Hillary Clinton, pe primul loc în preferințele democraților pentru alegerile prezidențiale din 2016

Economica.net
31 01. 2014
hillary_clinton_42256000_27959000

Hillary Clinton, în vârstă de 66 de ani, are sprijinul a 73% din potențialii alegători democrați și independenți — se arată în acest sondaj, publicat la 30 ianuarie. Ea este urmată, cu 12%, de vicepreședintele Joe Biden.

Înainte de a fi responsabilă a diplomației SUA până în februarie anul trecut, soția fostului președinte Bill Clinton (1993-2001) și senatoare a statului New York a fost în 2008 cea mai puternică rivală a lui Barack Obama în campania pentru candidatura prezidențială a Partidului Democrat.

Actualul vicepreședinte și fost senator al statului Delaware, Joe Biden, întrunește 12% din preferințele celor chestionați, în timp ce senatoarea de Massachusetts Elizabeth Warren se clasează pe locul al treilea, cu 8% din intențiile de vot.

Senatoarea Warren a anunțat deja că nu își va prezenta candidatura, deși are simpatizanți entuziaști în grupul de stânga al Partidului Democrat, care vor să aibă o alternativă la Hillary Clinton.

Potrivit ziarului The Washington Post, deși indicele de susținere a scăzut de la plecarea ei din fruntea Departamentului de Stat în urmă cu un an, Hillary Clinton continuă să beneficieze de un sprijin amplu între diferitele grupuri ideologice, minorități etnice și categorii de clasă.

Avantajul lui Hillay, confirmat de două publicații importante din SUA, este cel mai mare înregistrat în ultimii 30 de ani înainte de lansarea campaniei pentru alegerile primare.

Prin contrast, în Partidul Republican se pare că există o dispersare a preferințelor între cei șase posibili candidați, care primesc între 10 și 20% din simpatia celor chestionați, fapt ce complică panorama partidului în perspectiva anului 2016.

Până în urmă cu șase săptămâni, guvernatorul de New Jersey, Chris Christie, părea să conducă plutonul posibililor candidați republicani. Ambițiile republicanului Chris Christie pentru prezidențialele din Statele Unite au fost însă afectate de scandalul numit ‘Bridgegate’, în care sunt implicați mai mulți membri ai echipei sale.

Scandalul ‘Bridgegate’, care face obiectul mai multor anchete, a izbucnit pe 8 ianuarie și îl afectează direct pe guvernator, deși el a afirmat că nu este la curent. Un fost membru al echipei sale este acuzat că a pus la cale închiderea mai multor căi de acces pe podul Washington — care leagă New York de New Jersey — provocând ambuteiaje uriașe timp de mai multe zile, aparent pentru a se răzbuna pe un primar care a refuzat să îl susțină pe Christie în campania sa electorală.

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna aceasta, dacă Hillary și Christie ar fi viitori candidați ai alegerilor prezidențiale din 2016, democrata ar primi 53% din voturi, în timp ce guvernatorul republican ar obține 41% din voturi.