EXCLUSIV Iulian Scorpan, CEO HiSky: Sperăm ca până cel târziu anul viitor să avem posibilitatea de a zbura cu flota proprie în SUA

HiSky pregătește terenul pentru zboruri către Statele Unite ale Americii. Compania a depus o cerere la autoritățile americane, iar întregul proces de aprobare ar putea dura chiar și un an. Iulian Scorpan, CEO-ul HiSKy a oferit Economica.net mai multe detalii.
Andrada Ghira - mie, 26 apr. 2023, 22:12
EXCLUSIV Iulian Scorpan, CEO HiSky: Sperăm ca până cel târziu anul viitor să avem posibilitatea de a zbura cu flota proprie în SUA

Compania aeriană HiSky, care în România operează prin firma HiSky Europe, a depus recent la autoritățile din SUA o cerere pentru efectuarea de zboruri către State. În cerere nu sunt specificate detalii, precum destinații, însă Economica.net a cerut mai multe informații de la companie.

Operatorul are planuri pentru zboruri transatlantice, însă acestea nu vor fi zboruri directe, ci va fi nevoie de o oprire pentru alimentare.

„Într-adevăr, am început, zilele trecute, procesul de autorizare pentru operarea de zboruri în Statele Unite. Trebuie precizat însă că obținerea aprobărilor necesare din partea autorităților americane presupune parcurgerea unor etape, care se întind pe câteva luni, până la un an. Așadar, ne-am angajat în acest demers complicat și sperăm ca până cel târziu anul viitor să avem posibilitatea de a zbura cu flota proprie peste ocean”, a declarat pentru Economica.net, Iulian Scorpan, CEO HiSky.

Zborurile transatlantice operate de HiSky vor fi posibile cu noile avioane care au intrat în flota companiei: Airbus A321LR, care au o autonomie de zbor de până la 7.400 de km.

„În momentul în care am reușit să achiziționăm cele două aeronave noi, am introdus în strategia noastră de dezvoltare viitoare și această opțiune a zborurilor transatlantice”, ne-a mai spus Scorpan.

Spre ce orașe din SUA ar putea zbura HiSky

Chiar dacă avioanele de ultimă generație vin cu un consum mic de combustibil, compania nu va putea opera zboruri directe din București. “Orice destinație vom alege, va fi necesară o oprire de realimentare pe un aeroport din vestul Europei”, a mai declarat pentru Economica.net oficialul HiSky.

Cât despre destinații, compania e în perioada de analiză a traficului, a competiției, dar și a prețurilor practicate. E prea devreme să avanseze nume de orașe, mai spune Scorpan, dar cel mai probabil vor fi orașe mari de pe coasta de Est a Americii.  

„Mai mult, pe lângă posibilitatea zborurilor regulate pe care o luăm în considerare, ne-am poziționat deja ca unul dintre cei mai importanți operatori charter, așadar nu excludem zboruri transatlantice și în acest regim, în parteneriat cu tour operatorii, mai ales că suntem în acest moment singura companie din România care poate opera aceste zboruri”, mai spune fondatorul HiSky.

În 2018, Air Canada Rouge a operat primele zboruri directe de la Montreal și Toronto spre București, însă spre SUA, nicio companie nu a venit cu noi curse, iar zboruri TAROM peste ocean s-au aflat pe agenda fiecărui ministru al Transporturilor sau premier care au ocupat aceste fotolii în ultimii ani.

„Știm că există piață în România pentru aceste rute și, totodată, o nostalgie a faptului că în ultimii 20 de ani nicio companie românească de pasageri nu a mai zburat în SUA. Ne dorim, bineînțeles, ca noi să fim prima companie aeriană privată care oferă această opțiune pasagerilor români. Mai mult, includerea României în Programul Visa Waiver, care ar permite călătoria fără viză în Statele Unite, va crește cu siguranță semnificativ traficul către această destinație. Luăm, bineînțeles, în calcul și acest aspect, pentru anii următori”, a mai declarat CEO-ul HiSky.

Compania aeriană HiSky a fost înființată în anul 2020 în Republica Moldova de către Iulian Scorpan, fost director al companie de stat Air Moldova, și de către Victor Sula. Compania are în operare o flotă de șase aeronave, din familia Airbus A320, respectiv patru aeronave A320 cu 180 de locuri, o aeronavă A319 în configurație de 144 de locuri și o aeronavă Airbus A321LR, cu 201 locuri.

În luna mai, flota HiSky se va extinde la șapte aeronave, compania așteaptă în acest moment recepția celei de-a doua aeronave Airbus A321LR.

Compania a transportat un milion de pasageri în doi ani de la începerea oficială a zborurilor. Rețeaua include curse regulate din București, Cluj-Napoca, Iași, Baia Mare, Satu Mare și Chișinău către destinații interne și internaționale, precum și zboruri în regim charter în parteneriat cu principalele agenții de turism din România.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Dorim să facem o coaliţie cu partidele de dreapta. PNL trebuie să câştige Preşedinţia
Ciucă: Dorim să facem o coaliţie cu partidele de dreapta. PNL trebuie să câştige Preşedinţia
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, duminică, la Consiliul Naţional al formaţiunii, că liberalii doresc să facă o coaliţie cu partidele de dreapta, menţionând că PNL poate şi......
Boc: Nicolae Ciucă e un gardian al democraţiei. Suntem în play off şi jucăm pentru Liga Campionilor
Boc: Nicolae Ciucă e un gardian al democraţiei. Suntem în play off şi jucăm pentru Liga Campionilor
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, duminică, la Consiliul Naţional al PNL, că acest partid are şi ...
Jean-Claude Juncker, fost preşedinte al Comisiei Europene, critică Germania pentru iminenta intensificare a controalelor la frontieră
Jean-Claude Juncker, fost preşedinte al Comisiei Europene, critică Germania pentru iminenta intensificare a controalelor ...
Luxemburghezul Jean-Claude Juncker, fost preşedinte al Comisiei Europene, şi-a exprimat opoziţia faţă de decizia Germaniei ...
Atac cu rachetă în Israel. Netanyahu îi avertizează pe rebelii houthi că vor plăti „un preţ mare”
Atac cu rachetă în Israel. Netanyahu îi avertizează pe rebelii houthi că vor plăti „un preţ mare”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a ameninţat duminică pe rebelii houthi din Yemen cu privire la represalii, după ...