H&M raportează un profit operaţional surprinzător în perioada decembrie 2022 – februarie 2023

Hennes & Mauritz AB (H&M), al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume, a raportat joi un profit operaţional surprinzător în perioada decembrie 2022 - februarie 2023, în pofida cererii slabe, în condiţiile în care consumatorii şi-au redus cheltuielile, din cauza inflaţiei ridicate, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 30 mart. 2023, 12:38
H&M raportează un profit operaţional surprinzător în perioada decembrie 2022 - februarie 2023

În primul trimestru fiscal al H&M, profit operaţional s-a situat la 725 milioane de coroane suedeze (69,73 milioane de dolari), faţă de un profit de 458 milioane de coroane suedeze în urmă cu un an, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la pierderi de 1,10 miliarde de coroane suedeze.

Consolidarea câştigurilor la platforma second-hand Sellpy a ajutat la majorarea veniturilor cu aproximativ un miliard de coroane suedeze, a informat grupul suedez, care a avertizat că în sezonul de primăvară vânzările au fost întârziate pe multe pieţe, din cauza temperaturilor scăzute.

În timp ce H&M arată semne că îşi ţine costurile sub control, încă are dificultăţi în a concura cu rivala Inditex, precum şi cu rapida expansiune de retailerilor online de îmbrăcăminte, cum ar fi SHEIN şi Temu.

„Factorii externi care influenţează costurile de achiziţie continuă să se îmbunătăţească, lucrăm la programele de reducere şi de eficientizare a costurilor, iar multe din schimbările pe care le-am implementat în ultimii ani încep să-şi arate rezultatele”, a afirmat directorul general Helena Helmersson.

H&M se aşteaptă la o creştere a vânzărilor nete în martie de 4%, în monedă locală, comparativ cu perioada similară din 2022. „Colecţiile de primăvară au fost bine primite acolo unde vremea s-a încălzit”, se arată în comunicatul grupului suedez.

La Bursa de la Stockholm, acţiunile H&M au crescut cu 9,5% în 2023, mai puţin de jumătate faţă de avansul de 19,7% al Inditex. Miercuri, acţiunile H&M au închis la 122,86 coroane suedeze, la doar o treime de nivelul record din 2015, de 368,5 coroane suedeze.

Luna aceasta, H&M a raportat o creştere de 12% a vânzărilor nete în perioada decembrie 2022 – februarie 2023, iar în monedă locală vânzările au urcat cu 3%.

În primul trimestru fiscal al H&M, vânzările nete au urcat la 54,9 miliarde de coroane suedeze (5,26 miliarde de dolari), în timp ce analiştii se aşteptau la 54,4 miliarde de coroane suedeze.

Excluzând Rusia, Belarus şi Ucraina, creşterea vânzărilor net ar fi fost de 16%, iar în monedă locală, de 7%, a precizat grupul suedez. Acesta este în mijlocul unui program de reducere a costurilor cu două miliarde de coroane suedeze anual,economiile făcute în urma concedierilor şi a altor măsuri urmând să-şi arate efectele din semestrul doi din 2023.

Compania anunţa în noiembrie că va renunţa la aproximativ 1.500 angajaţi şi va înregistra costuri legate de restructurare de aproximativ 800 milioane de coroane suedeze în trimestrul patru.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...