„Comenzile noi din construcţii nu au înregistrat creştere. Ca urmare a proiectelor majore de construcţii şi a noilor clienţi, Holcim a reuşit să-şi crească vânzările de agregate şi betoane. Pe de altă parte, livrările de ciment au consemnat scădere, în contextul presiunii generate de importauri”, se arată în raportul grupului.
Preţurile cimentului vândut în România au avut o evoluţie negativă de 0,7% faţă de anul 2011.
Volumul vânzărilor de agregate din România a crescut cu 1,1% anul trecut, iar preţurile cu 2%.
În Europa, volumul vânzărilor de ciment şi clincher ale Holcim a scăzut cu 3,9%, cu declinuri importante în Spania (35%), Bulgaria (21,7%) şi Slovacia (20,3%), în timp ce Azerbaidjan şi Rusia au înregistrat cele mai mari creşteri, de 30,4%, respectiv 23,3%.
Pe segmentul de agregate, Holcim a conmsemnat o scădere de 11,1% anul trecut în regiune, cu cea mai slabă evoluţie în Spania (scădere de 42%), urmată de Italia (scădere de 30%).
Holcim deţine în România două fabrici de ciment, la Aleşd şi Câmpulung, o staţie de măcinare, la Turda, 16 staţii ecologice de preparare a betoanelor, cinci staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali, precum şi terminale de ciment la Bucureşti şi Turda.
Grupul elveţian a avut în trimestrul al patrulea o pierdere peste estimările analiştilor, din cauza unor costuri, şi a anunţat că a devenit mai puţin optimist privind piaţa din Europa. Holcim a raportat o pierdere de 161 milioane de franci elveţieni (172,7 milioane de dolari), comparativ cu un rezultat negativ de 438 milioane de franci. Analiştii consultaţi de Bloomberg se aşteptau la o pierdere de 79,3 milioane de franci.
Vânzările au avansat cu 1,2%, la 5,3 miliarde de franci, sub estimările de 5,52 miliarde de franci.