Producătorii de ciment au probleme din cauza supracapacităţii de producţie din Europa, unde activităţile de construcţii s-au redus în urma crizei financiare. În luna mai, noul director general al Holcim, Bernard Fontana, a lansat un plan de reducere a costurilor, pentru creşterea profitului operaţional anual.
Producătorul elveţian de materiale de construcţii a anunţat luni că în trimestrul al patrulea va înregistra costuri de restructurare de 100 de milioane de franci, Holcim urmând totodată să reevalueze în scădere valoarea proprietăţilor, fabricilor şi echipamentelor cu 410 milioane de franci.
Holcim va continua să ajusteze capacitatea de producţie din Europa pe toate segmentele şi va începe un proces de consultări legat de concedierile care ar putea avea loc. Compania nu a dezvăluit câţi angajaţi ar putea fi afectaţi de restructurare.
„Măsurile iniţiate vor genera economii anuale de minim 120 milioane de franci, vor îmbunătăţi rata de utilizare a capacităţilor şi vor permite alocarea mai eficientă a cheltuielilor pentru investiţii”, se arată într-un comunicat al Holcim.
Grupul va anunţa rezultatele obţinute în acest an la sfârşitul lunii februarie.
În primele nouă luni, Holcim a obţinut vânzări de 16,2 miliarde de franci, în creştere cu 4,8% faţă de intervalul similar din 2011, iar profitul net a urcat cu 9,8%, la 783 milioane franci.
Holcim, al doilea mare producător de ciment la nivel mondial, deţine în România două fabrici de ciment, la Aleşd şi Câmpulung, o staţie de măcinare, la Turda, 18 staţii ecologice de preparare a betoanelor, cinci staţii de agregare, două staţii de lianţi speciali, precum şi terminale de ciment la Bucureşti şi Turda.