Holde Agri Invest raportează o pierdere netă de 12,2 milioane de lei în primele șase luni din an, mai mare cu 40% față de primul semestru din 2023

20 09. 2024
Iulian-Circiumaru

„Holde Agri Invest trece în continuare prin provocări semnificative, cauzate în principal de seceta extremă, care a afectat serios producțiile în toată industria agricolă. Într-un context deja dificil, acesta fiind al doilea an consecutiv marcat de dificultăți, suntem nevoiți să regândim direcțiile strategice pentru viitor, prin concentrarea pe soluții pe termen lung, care să asigure sustenabilitatea și redresarea companiei. Astfel, vom suspenda temporar planurile de extindere a suprafețelor exploatate, până când datoriile vor ajunge la un nivel sustenabil și accesul la capital va fi mai ușor. În plus, ne vom concentra investițiile în domenii care vor genera creșteri rapide în venituri sau reducerea costurilor, cum ar fi infrastructura de irigații și procesare, și vom explora oportunități de consolidare, inclusiv prin fuziuni, pentru a beneficia de sinergii în lanțul valoric al industriei”, a declarat Iulian Cârciumaru (foto), președintele Consiliului de Administrație al Holde Agri Invest.

În primele șase luni ale anului, fermele din portofoliul Holde au cultivat în regim convențional grâu, rapiță, floarea soarelui, porumb, mazăre, cartofi, sfeclă, orz, precum și în regim bio grâu, mazăre și floarea soarelui. În ceea ce privește campania de culturi de toamnă a anului agricol 2023-2024, aceasta a generat recolte totale de 43.621 de tone, în creștere cu 8% față de anul agricol precedent, din care 2.300 de tone au fost culturi în regim ecologic. Producțiile obținute au fost influențate în mod negativ de condițiile meteorologice nefavorabile, precum lipsa precipitațiilor și seceta pedologică.

Compania a înregistrat în primul semestru din 2024 EBITDA de -0,9 milioane de lei, comparativ cu o valoare pozitivă de 0,7 milioane de lei în S1 2023, determinată, în principal, de cheltuielile cu caracter ocazional generate de integrarea noilor ferme și a suprafețelor exploatate. Aceste cheltuieli au dus la înregistrarea unei pierderi nete de 12,2 milioane de lei, mai mare cu 40% față de aceeași perioadă a anului precedent. Pe de altă parte, compania a scăzut cheltuielile directe, deși suprafața exploatată a crescut, înregistrând și o diminuare a datoriei nete pe unitate de suprafață.

„Schimbările din echipa executivă anunțate la nivelul pozițiilor de Director General și Director Financiar, dar și schimbările care au avut în cadrul Consiliului de Administrație reflectă adaptarea noastră la noile realități și angajamentul de a susține redresarea companiei. În perioada următoare, vom intensifica implicarea Consiliului de Administrație pentru a sprijini echipa executivă în acest demers. Deși ne confruntăm cu dificultăți, ne menținem încrederea în potențialul pe termen lung al industriei agricole și în proiectul Holde pe care l-am început în urmă cu mai bine de șase ani. Angajamentul nostru față de acest proiect este reflectat de investițiile pe care le-am făcut în companie și de numărul de acțiuni pe care l-am acumulat de-a lungul anilor. Prin urmare, vreau să-i asigur pe toți acționarii noștri de responsabilitatea pe care o avem și de faptul că facem toate eforturile de a redresa situația prin care trece compania”, a adăugat Iulian Cîrciumaru.

Acțiunile Holde Agri Invest sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 octombrie 2020 și se tranzacționează sub simbolul bursier HAI.

Compania Holde Agri Invest a fost înființată în 2018 și exploatează peste 16.300 de hectare de teren, organizate în cinci nuclee: ferma Roșiori situată în Roșiori de Vede (județul Teleorman), Frumușani (județul Călărași), Videle (județul Teleorman), Conțești (județul Dâmbovița) și Salcia (județul Brăila). Începând din octombrie 2020, Holde Agri Invest este o companie publică cotată pe piața AeRO a Bursei de Valori București cu simbolul HAI, iar din luna octombrie 2021, compania este inclusă în indicele BET-AeRO al BVB.