Holde Agri Invest raportează prima pierdere contabilă de la înființare, deși producția de cereale realizată a crescut cu 31%. Producția a fost prea scumpă în raport cu prețul de valorificare

Holde Agri Invest, companie fondată de un grup de antreprenori români care exploatează peste 13.700 de hectare de teren, a raportat pentru 2023 prima pierdere contabilă de la înființare, în cuantum de 28,5 milioane de lei net. Cauzele declinului, spune managementul, sunt legate de costurile foarte mari de înființare a culturilor în raport cu prețurile mult mai mici de valorificare a recoltei și lipsa unor instrumente de protecție din partea statului.
Alina Stanciu - joi, 29 feb. 2024, 09:48
Holde Agri Invest raportează prima pierdere contabilă de la înființare, deși producția de cereale realizată a crescut cu 31%. Producția a fost prea scumpă în raport cu prețul de valorificare

Holde Agri Invest SA, unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România, a realizat anul trecut o producție de 56.500 de tone, cu 31% mai mare față de 2022, pe o suprafață totală operată de 13.725 de hectare, în creștere cu 11% comparativ cu anul precedent. Veniturile realizate din comercializarea producșiei au fost însă în scădere față de 2022.

La nivel de rezultate financiare preliminare, în 2023, compania a înregistrat venituri totale de 97 milioane de lei, în scădere cu 18% comparativ cu 2022 și o pierdere netă de 28,5 milioane de lei.

„Anul 2023 ne-a testat limitele și ne-a pus în fața unor provocări fără precedent care ne-au adus în situația de a avea primul an de la înființare în care raportăm pierdere contabilă. Motivele principale sunt legate de costurile de înființare a culturilor foarte mari, prețuri de valorificare a recoltei mult mai mici dar și lipsa unor instrumente de protecție din partea statului, în contextul interferențelor din piață, pe fondul războiului din Ucraina, a exporturilor rusești și subvențiilor acordate de alte țări, precum Ungaria și Polonia  Cu toate acestea, datorită eforturilor susținute și adaptabilității echipei noastre, am reușit să înregistrăm o creștere notabilă a producției și să scădem semnificativ costurile indirecte per hectar. Prin urmare, suntem încrezători că sectorul agricol își va reveni în anii următori, cu susținerea statului sub presiunea agricultorilor, dar și prin alinierea prețurilor viitoare pentru cereale la costurile de producție”, a declarat Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.

În 2023, Holde a continuat extinderea suprafețelor lucrate. În această perioadă a fost finalizată achiziționarea unei noi ferme care a fost adăugată la nucleul Conțești, în suprafață de 980 de hectare.

În prezent, Holde se află în curs de a forma cel de-al cincilea nucleu, care va fi situat într-o zonă nouă și va ajuta compania să reducă și mai mult riscul datorat fenomenelor meteorologice. În plus, aceasta va fi o fermă în care vor putea fi irigate până la aproximativ 2.500 de hectare. În acest moment, nucleul nou va fi preluat cu o suprafață irigată de aproximativ 700 de hectare, astfel încât suprafața totală irigată la nivel de grup va ajunge la aproximativ 1.000 de hectare.

În 2024, conducerea Holde vizează ca în cadrul noii ferme să cultive atât porumb în regim irigat, cât și cartofi pentru chips, o cultură care a înregistrat o performanță foarte bună în 2023, și pentru care compania primește din ce în ce mai multe solicitări.

Până în 2030, Holde Agri vrea să ajungă la o exploatație de 60.000 de hectare, un business de 90 de milioane de euro, EBITDA de 28 de milioane de euro, precum și un profit net de 12 milioane de euro.

Investiția necesară estimată pentru proiectele următoare s-at cifra la 25 de milioane de euro din aport a capital  la care s-ar adăuga extinderea facilităților de creditare/leasing.

„Pentru realizarea acestui obiectiv și implicit îndeplinirea indicatorilor cheie menționați, între anii 2024 și 2028, vor fi necesare contribuții suplimentare de capital în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro, precum și extinderea facilităților de creditare/leasing. Aceste contribuții vor permite companiei să mențină un nivel de îndatorare de 1,5 ori, menținând astfel un echilibru între creșterea accelerată și sustenabilitatea financiară”, a adăugat Liviu Zăgan.

Conform strategiei de business, conducerea preconizează că între anii 2029 și 2030, compania va avea la dispoziție aproximativ 10 milioane de euro numerar, sumă care va permite Holde să aleagă între rambursarea datoriilor sau distribuirea de dividende către acționarii Holde.

Acțiunile Holde Agri Invest sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 octombrie 2020 și se tranzacționează sub simbolul bursier HAI. Rezultatele financiare preliminare la nivel consolidat ale Holde Agri Invest sunt neauditate.

Înființată în 2018, compania exploatează peste 13.700 de hectare de teren, organizate în patru nuclee – ferma Roșiori situată în Roșiori de Vede (județul Teleorman), Frumușani (județul Călărași), Videle (județul Teleorman) și Conțești (județul Dâmbovița). Începând din octombrie 2020, Holde Agri Invest este o companie publică cotată pe piața AeRO a Bursei de Valori București cu simbolul HAI, iar din luna octombrie 2021, compania este inclusă în indicele BET-AeRO al BVB, având a doua cea mai mare pondere.

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP Braşov. ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife a inaugurat, ieri, noului Spital MedLife Craiova, o investitie de aproape 6 milioane euro, Noul spital se intinde ...
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, ...