Hollande: Achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale de către BCE va stimula creşterea economiei

O decizie a Băncii Central Europene de a începe achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale ar putea ajuta economia europeană, alături de declinul preţului la ţiţei şi deprecierea euro, a afirmat preşedintele Franţei, Francois Hollande, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 19 ian. 2015, 15:16
Hollande: Achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale de către BCE va stimula creşterea economiei

Referindu-se la factorii care ar putea ajuta economia Europei şi ar putea sprijini creşterea Franţei de 1% în acest an, estimată de Guvern, Francois Hollande a afirmat în discursul de Anul Nou: ‘Şi cel mai recent, BCE ar putea anunţa joi decizia de a achiziţiona obligaţiuni guvernamentale, ceea ce va adăuga lichidităţi suficiente economiei europene şi ar putea stimula expansiunea’.

Şi preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a afirmat săptămâna trecută că o politică monetară expansivă este necesară pentru a se ajunge la o stabilitate a preţurilor în zona euro, iar Consiliul guvernatorilor BCE este determinat să ia măsuri pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în luna decembrie 2014, ca urmare a reducerii preţurilor la energie, ajungând la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% înregistrat în luna noiembrie. Aceasta este prima scădere a inflaţiei în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009. Dacă această tendinţă se va prelungi, zona euro va intra într-o perioadă de deflaţie.

Sarcina BCE este să asigure stabilitatea preţurilor în zona euro, definită ca o rată anuală a inflaţiei de sub 2%. Pentru a îndeplini acest obiectiv, BCE ‘trebuie să menţină rata scăzută a dobânzii şi să adopte o politică monetară expansivă, care să sprijine creşterea economiei zonei euro’, a afirmat Mario Draghi.

Analiştii susţin că experţii Băncii Central Europene au elaborat mai multe scenarii privind achiziţionarea de obligaţiuni suverane în valoare de până la 500 de miliarde de euro.

Sunt analizate diverse scenarii de relaxare cantitativă, inclusiv achiziţionarea în exclusivitate de obligaţiuni cu ratingul ‘AAA’ sau achiziţionarea de obligaţiuni cu un rating de până la ‘BBB minus’. Scenariile prezentate s-au concentrat pe achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale şi, de asemenea, au fost luate în considerare şi programe mai mici de 500 de miliarde de euro.

Un program de achiziţii de active în valoare de 500 de miliarde de euro ar duce BCE la jumătate din obiectivul său de a-şi extinde bilanţul, de la 2.200 de miliarde de euro, în prezent, până la 3.000 de miliarde de euro, şi a evita o spirală deflaţionistă în zona euro.

BCE a demarat pregătirile tehnice pentru a putea începe să cumpere obligaţiuni guvernamentale. O decizie în acest sens ar putea fi anunţată la următoarea reuniune a Consiliului guvernatorilor BCE din data de 22 ianuarie.

Te-ar mai putea interesa și
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Azi a avut loc a patra modificare de preț a carburanților în benzinării din aceasă lună. S-a scumpit doar benzina, prețul motorinei a rămas la fel....
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Italienii de la WeBuild au depus contestație după ce turcii de la Makyol au fost desemnați câștigători ai celui mai ...
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
O firmă controlată de Ion Țiriac a obținut de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ultima autorizație ...
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem în vedere dezvoltări în zona centrală și de nord a Capitalei
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem ...
Dezvoltatorul City Garden, deținut de un grup de companii cu capital din Asia și care a investit pe plan local 60 de milioane ...