Întâlnirea dintre directorul grupului Siemens, Joe Kaeser, şi François Hollande este programată a avea loc la ora 18,00 (16,00 GMT), pentru ca la ora 19,15 Hollande să se întâlnească cu omul de afaceri francez Martin Bouygues, a cărei companie este cel mai mare acţionar la Alstom, cu o participaţie de 29%.
Tot luni, dar în jurul orei 9,30, Hollande urma să se întâlnească cu directorul general de la grupul american General Electric, Jeffrey Immelt. Grupul american (una dintre primele 10 companii din lume) ar dori şi el să preia activităţile Alstom legate de sectorul energetic (echipamente pentru centrale termice, linii de înaltă tensiune, energii regenerabile), ce reprezintă 70% din activităţile grupului Alstom şi generează o cifră de afaceri de 14 miliarde de euro.
‘Lucrăm la îmbunătăţirea ofertelor pentru a fi siguri că firmele franceze nu devină o pradă, în schimb suntem disponibili la alianţe care să ne ajute să ne pregătim pentru globalizare’, a declarat Arnaud Montebourg, lăsând să se înţeleagă că personal este favorabil unei apropieri între Alstom şi Siemens.
Potrivit lui Montebourg , oferta celor de la GE ‘pune o problemă dintr-un motiv simplu, cea mai mare parte din Alstom, 75% din companie, sau 65.000 de salariaţi la nivel mondial, vor fi conduşi de la Connecticut. Am spus că această situaţie este inacceptabilă’, a subliniat Montebourg.
Cu toate acestea, ministrul francez al Economiei a apreciat ca fiind prematură chestiunea unei eventuale naţionalizări temporare a Alstom. În anul 2004, statul francez a venit în ajutorul Alstom, aflat atunci în pragul falimentului, prin achiziţionarea unei participaţii de 21% din acţiunile grupului. Această participaţie a fost achiziţionată în 2006 de grupul Bouygues pentru două miliarde de euro.
Siemens este îngrijorat de posibilitatea ca fuziunea dintre GE şi Alstom să creeze un mastodont care va domina sectorul energiei, una dintre sursele sale majore de venituri şi profituri.
GE este deja una dintre cele mai mari companii americane şi mondiale, cu o cifră de afaceri de 146 miliarde de dolari şi aproximativ 305.000 de angajaţi, dintre care 10.000 numai în Franţa. La rândul său, Alstom are 93.000 de angajaţi la nivel mondial, dintre care 18.000 numai în Franţa, şi în exerciţiul 2012-2013 a realizat o cifră de afaceri de 20,3 miliarde de euro.