În timpul acestei vizite de o zi, François Hollande se va întâlni cu regina Marii Britanii la Windsor, în apropiere de Londra, unde aceasta îşi petrece începutul verii.
Întrevederea cu Elizabeth II este prevăzută pentru ora locală 16.00 (20.00 ora României), la încheierea vizitei preşedintelui francez, care se întâlneşte cu David Cameron la Downing Street spre sfârşitul dimineţii, înaintea unui dejun de lucru şi a unei conferinţe de presă comune, prevăzută pentru ora 13.15 GMT (16.15 ora României).
Cei doi lideri vor încerca fără îndoială să disipeze neînţelegerile rămase după vizita lui Hollande în februarie, când candida la preşedinţia Franţei, şi care nu a fost primit de David Cameron.
Polemica generată luna trecută în Franţa de declaraţiile premierului britanic, care s-a declarat dispus să „întindă covorul roşu” pentru exilaţii fiscali francezi, nu a rezolvat deloc lucrurile. Problema impozitării veniturilor mari nu va fi discutată, potrivit preşedinţiei franceze.
Dar premierul britanic va putea aborda un alt subiect care îl deranjează şi anume obligaţia non-rezidenţilor de a plăti contribuţii sociale pentru veniturile imobiliare, care ar putea afecta, potrivit Daily Telegraph, „aproximativ 200.000 de britanici” proprietari ai unor reşedinţe secundare în Franţa.
Problemele europene riscă, de asemenea, să provoace dezacorduri, David Cameron neîncetînd să le ceară membrilor zonei euro – din care ţara sa nu face parte – să acţioneze pentru a rezolva criza, apreciind, sub presiunea euroscepticilor din partidul său, că este nevoie de „mai puţină Europă”.
Londra a refuzat să sprijine pactul european de disciplină bugetară, în numele prezervării intereselor City, principalul cartier financiar din Europa, şi nu a încetat să îşi exprime opoziţia fermă faţă de taxarea tranzacţiilor financiare promovată de Paris.
Această atitudine a atras o remarcă acidă din partea lui François Hollande, care a declarat că „Europa nu este o casă de marcat şi cu atât mai puţin un restaurant cu autoservire”.
Mai consensuale, subiectele internaţionale precum Siria, Iranul sau Mali, vor oferi ocazia de a demonstra convergenţele dintre Londra şi Paris, care insistă, de asemenea, asupra „parteneriatului franco-britanic” în materie de apărare.