„Doroş a primit cele mai multe voturi. Au mai urmat Ceocea, Ciorcilă, Hanga şi Hrebenciuc. Fiecare a primit peste 50% din voturi şi au fost aleşi din primul tur”, au afirmat sursele citate.
Membrii Consiliului de Administraţie vor alege ulterior adunării acţionarilor preşedintele şi vicepreşedintele SIF Moldova.
Omul de afaceri Horia Ciorcilă este fondator al Băncii Transilvania şi deţine funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al instituţiei de credit din anul 2002. El a fost propus pe lista candidaţilor de Banca Transilvania.
Ceocea este preşedintele CA şi directorul general al SIF Moldova din octombrie 2008, după ce între 2005 şi 2008 a fost vicepreşedinte CA şi director general adjunct. El lucrează în cadrul SIF Moldova din 1994.
Doroş ocupă funcţiile de vicepreşedinte CA din 2009, iar în cadrul SIF Moldova activează din anul 2006.
Alături de cei trei, în Consiliul de Administraţie au mai fost aleşi Radu Hanga, directorul general al administratorului de investiţii BT Asset Management, şi fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc.
Fiul lui Viorel Hrebenciuc a fost propus pentru un loc în CA al SIF Moldova de o persoană fizică, Diana Le Bomin, care deţine 2,79% din acţiuni. Diana Le Bomin este unul dintre cei trei acţionari ai SIF Moldova care au solicitat distribuirea unui dividend cu 41% mai mare faţă de propunerea Consiliului de Administraţie.
Pentru completarea locurilor în CA urmează o nouă rundă de voturi, în care acţionarii urmează să aleagă doi administratori dintre Andrei Ionescu (şeful biroului din Bucureşti al Deutsche Bank), Octavian Radu (fondatorul grupului de companii RTC), Cătălin Iancu (OTP Asset Management România) şi brokerul Mihai Chişu (de la Swiss Capital), potrivit procedurilor de vot.
Interesul ridicat al investitorilor pentru AGA de la SIF Moldova a fost determinat de alegerile noului Consiliu de Administraţie, cele şapte locuri în CA fiind disputate de 20 de candidaţi.
Potrivit unor surse din piaţa de capital, în ceea ce priveşte alegerea conducerii SIF Moldova acţionarii s-au coalizat în jurul „grupului Banca Transilvania”, pe de o parte, şi a omului de afaceri Mihai Rotaru, pe de alta.
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis joi seara să limiteze la 5% drepturile de vot în AGA la SIF Moldova pentru „grupul Banca Transilvania” şi firma cehă de brokeraj Wood&Company, arătând că cele două părţi acţionează concertat şi deţin împreună 9,8% din acţiuni, peste pragul legal de deţinere la SIF-uri, de 5% din capitalul social.
În afară de alegerea unui nou Consiliu de Administraţie, acţionarii SIF Moldova urmează să stabileacă vineri şi distribuirea divendelor care vor fi distribuite de societate.
Acţiunile SIF Moldova au încheiat şedinţa bursieră de joi în creştere cu 0,47%, fiind cotate la preţul de 1,497 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a societăţii de investiţii financiare este de 777 milioane lei (175,5 milioane euro).