Horia Constantinescu (ANPC): Predictibilitatea asta pe care o avem în sistemul bancar este similară cu predictibilitatea numerelor de pe zaruri

Predictibilitatea în sistemul bancar, în cel al acordării de împrumuturi, este similară cu predictibilitatea numerelor de pe zaruri şi, din perspectiva multor consumatori, lucrurile au luat-o razna, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, transmite Agerpres.
AGERPRES - mar, 17 oct. 2023, 18:25
Horia Constantinescu (ANPC): Predictibilitatea asta pe care o avem în sistemul bancar este similară cu predictibilitatea numerelor de pe zaruri

„La un moment dat atrăgea atenţia chiar guvernatorul Băncii Naţionale că lucrurile ar trebui cumva reevaluate şi recalibrate. Suntem, cel puţin la acest moment, în aceeaşi tabără, pentru că, într-adevăr, din perspectiva multor consumatori, lucrurile au luat-o razna. Se vorbea mai devreme de predictibilitate. Predictibilitatea asta pe care o avem în sistemul bancar, în sistemul acordării de împrumuturi, este similară cu predictibilitatea numerelor de pe zaruri. Arunci zarurile şi vezi cam cât o să fie IRCC, ROBOR sau oricare dintre aceste variabile ale ratelor. Trebuie să înţelegem că lucrurile nu pot continua şi noi am încercat să o arătăm”, a spus Constantinescu la Banking Forum, organizat de Financial Intelligence.

El a subliniat că, din punctul de vedere al ANPC, educaţia financiară, „despre care se vorbeşte atât de frumos şi se pretinde a fi atât de bine implementată”, este aproape inexistentă, raportat la numărul de persoane care au nevoie.

„Mă bucur să aud că Banca Naţională vrea să se implice în tot ceea ce înseamnă educarea consumatorilor, în tot ceea ce înseamnă, eventual, educarea inclusiv a sistemului bancar. Dar nu înţeleg de ce examinarea în urma predării acestor cursuri fulminante trebuie să o facă aceeaşi instituţie. (..) Repet, Banca Naţională să se ocupe de ceea ce ştie mai bine sau aparent ştie mai bine şi să ne lase pe noi să ne facem treaba exact aşa cum trebuie. Şi cum s-a dovedit că am făcut-o foarte bine, cel puţin în ultimii 20 de ani. Discutam prin adrese, este adevărat, cu Banca Naţională, încercând să înţeleg, de exemplu, care este explicaţia logică pentru care tânărului consumator în raport cu banca, pentru că acela este în anul unu de raport cu instituţia bancară, de ce îi calculăm un grad de îndatorare numai la acordarea creditului. Cumva devine neimportant dacă respectivul consumator mai mănâncă în lunile următoare, atunci când ratele cresc exponenţial? Ni s-a răspuns ceva ce mi-a înfierbântat foarte tare creierul, pentru că nu am înţeles argumentul logic. A fost cumva eschivat, în opinia mea”, a explicat Horia Constantinescu.

Acesta a menţionat că ANPC a insistat şi insistă pe lângă Banca Naţională să transmită celorlalte instituţii bancare faptul că gradul de îndatorare este esenţial şi de-a lungul celor 30 de ani de credit.

„Cred că este important să-ţi plăteşti utilităţile pentru a locui în casa pe care ai luat-o cu ajutorul creditului bancar într-un mod civilizat. Dacă se şi naşte un copil, şi încă un copil, aceştia mănâncă, se şi îmbracă şi au şi ambiţia să meargă la şcoală. Şi atunci iată că gradul de îndatorare iniţial cu siguranţă nu va mai răspunde exigenţelor ulterioare prin care împrumutatul trece mai departe. Trebuie să comunicăm, da, într-adevăr, mult mai bine consumatorilor. (…) Pentru că, aşa cum spuneam, habar n-au ce înseamnă IRCC sau ROBOR”, a punctat el.

Pe de altă parte, preşedintele ANPC a afirmat că acţiunile de control la bănci continuă.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor se află de mai multe luni într-un război cu băncile comerciale din România, astfel că declarația lui Constantinescu nu este una surprinzătoare.

În această primăvară, ANPC a sancționat în două etape 19 bănci din România, unde a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă. În opinia ANPC, prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă.

În data de 16 mai au fost sancționate: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, BCR, Banca Transilvania, Patria Bank, Alpha Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank și BRD Groupe Societe Generale (11 amenzi în valoare de 550.000 de lei), iar pe 25 mai au fost sancționate: Exim Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank şi Vista Bank (opt amenzi în valoare de 400.000 de lei).

Ațiunea ANPC a primit o ripostă vehementă din partea Asociaţiei Române a Băncilor, care a anunțat că analizează toate pârghiile legale pentru corectarea acestei nedreptăţi şi tragerea la răspundere a celor responsabili pentru prejudiciile grave de imagine aduse sectorului bancar. Mai multe detalii aici.

Multe dintre băncile sancționate, precum Banca Transilvania, Raiffeisen, Alpha Bank, OTP Bank și BRD, au obținut în instanță suspendarea sancțiunilor impuse de ANPC.

Acțiunea ANPC a stârnit și furia conducerii Băncii Naționale a Romînei, Eugen Rădulescu, șeful Direcţiei Stabilitate Financiară, considerând acțiunea inspectorilor de la protecția consumatorilor drept un monument de ignoranță. Mai multe detalii aici.

La rândul său Valentin Laze, economistul-șef al BNR, a declarat după amendare băncilor că nu există vreo variantă în care, în fiecare lună, plata dobânzii să fie egală cu principalul, fiind o imposibilitate matematică. Mai multe detalii aici,

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...