Hossu, Cartel Alfa: Îngheţarea salariilor şi aplicarea mai devreme a Legii salarizării sunt în contradicţie

Îngheţarea salariilor, anul viitor, şi aplicarea Legii salarizării în 2020, în loc de 2022 sunt în contradicţie, întrucât această devansare ar presupune o creştere salarială de 50%, în 2019 şi 2020, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) "Cartel Alfa'.
Economica.net - lun, 22 oct. 2018, 09:49
Hossu, Cartel Alfa: Îngheţarea salariilor şi aplicarea mai devreme a Legii salarizării sunt în contradicţie

În contextul discuţiilor pe tema îngheţării salariilor anul viitor, Hossu a arătat că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a prezentat acest scenariu alături de altul complet opus, respectiv aplicarea Legii salarizării în 2020, în loc de 2022.

„Tot ceea ce noi am câştigat nu numai la Legea salarizării bugetare, dar şi la Legea pensiilor, arată că există probleme de sustenabilitate. Argumentele domnului ministru al Finanţelor că acest lucru s-ar face în vederea devansării aplicării Legii de salarizare bugetare de la 2022 până în 2020 sunt în plină contradicţie. Practic, ca să o aplici în 2020, atunci ar trebui ca anul viitor şi peste doi ani, respectiv 2019 şi 2020, să aplici o creştere salarială de 50%”, a subliniat Hossu.

În opinia sa, aceasta ar fi o promisiune cu caracter electoral, imposibil de realizat, similară cu cea din 2008, când s-a dorit o creştere salarială în sectorul învăţământ, de 50%.

Totodată, introducerea unui salariu minim diferenţiat reprezintă o ingerinţă a Guvernului pe piaţa muncii, consideră liderul sindical.

„Legat de aspectul privind propunerea unui salariu minim diferenţiat, acesta exista în programul de guvernare al PSD, trebuia aplicat de la 1 ianuarie 2018. Practic, acum guvernanţii au adus o modificare în care se face referire la studiile superioare, dar şi o chestiune după vechimea în muncă care este uşor aberantă şi care pune sub semnul întrebării necesitatea de competitivitate pe piaţa muncii. Nu este normal ca Guvernul să rezolve aceste lucruri. Este rolul partenerilor sociali să negocieze şi să aplice creşteri salariale în funcţie de condiţiile specifice ale sectorului, ale unităţii respective”, a susţinut Hossu.

Acesta a arătat că s-a ajuns aici din cauza faptului că actuala guvernare nu a modificat, cum era normal, Legea dialogului social, care trebuia să dea libertatea şi posibilitatea de a încheia contracte colective de muncă pe toate palierele.

„Avem două milioane de salariaţi la nivelul salariului minim şi, în acelaşi timp, avem o pauperizare deosebită a persoanelor active. Faptul că avem 19% dintre săraci ca populaţie activă, conform raportului Eurostat, nu arată decât contradicţiile unei economii neguvernate sau fără politici normale de echilibru fiscal şi de dialog sociale normal”, a susţinut liderul sindical.

Hossu a adăugat că există probleme foarte mari pe piaţa muncii, unde frauda depăşeşte 14% din PIB.

„Dacă ne uităm pe structură, constatăm că funcţiile care necesită studii superioare, şi orice calificare superioară, sunt plătite la nivelul salariului minim. Asta înseamnă că structural există o fraudă fiscală şi, în acelaşi timp, există tendinţa clară de evaziune făcută de către angajatori, menţinând salariile minime şi bonificând pe sub masă sau chiar legal, scutindu-se astfel de taxele şi impozitele aferente pentru anumite forme de plată. Raportările din urmă cu doi ani ale Ministerului Finanţelor arată că frauda pe piaţa muncii este 14,3% din PIB”, a afirmat preşedintele „Cartel Alfa”.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, sâmbătă, că documentul privind o posibilă îngheţare a salariilor bugetarilor reprezintă un document de lucru, o posibilă variantă, dar există totodată şi o propunere de aplicare a legii salarizării până în 2020, în loc de 2022.

„În câteva săptămâni noi intrăm în Guvern cu proiectul de buget pe 2019, document în cadrul căruia vom regăsi varianta finală. Este o discuţie, un scenariu propus de Ministerul de Finanţe, pe baza unor calcule, şi chiar o propunere de aplicare a legii salarizării nu până în 2022, ci chiar până în 2020, tocmai pentru a arăta foarte clar că suntem foarte siguri de ceea ce facem, că nu aplicăm măsuri dincolo de mandatul acestui Guvern, adică 2020. Şi, mai mult, trebuie să subliniez încă o dată că Guvernul PSD-ALDE a promis şi a aplicat ceea ce a promis. Nu a tăiat din veniturile românilor”, a spus ministrul Finanţelor.

Tot sâmbătă, Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a scris pe pagina de Facebook că Legea salarizării nu va fi modificată şi a anunţat că este posibilă majorarea salariului minim de la finalul acestui an.

„Legea salarizării se va aplica aşa cum a fost ea adoptată de Parlament, chiar dacă lunile acestea a mai existat un scenariu, şi anume să se aplice direct grila din 2022 în 2020, aşa cum au solicitat, în mod repetat, mai multe federaţii sindicale. Considerăm însă că legea trebuie aplicată aşa cum a fost adoptată de Parlament şi cum este în vigoare, cu aplicare etapizată până în 2022 şi creştere anuală cu 25 la sută din diferenţa până la grila din 2022. Mai mult, după analiza datelor transmise de Comisia de Prognoză, MMJS lucrează la creşterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an şi la diferenţierea salariului minim în funcţie de studii sau vechimea de peste 15 ani”, a spus Vasilescu.

Precizările de sâmbătă ale celor doi miniştri au venit după ce senatorul PNL Florin Cîţu anunţa, pe propria pagină de socializare, că Executivul introduce măsuri de austeritate din 2019, precum îngheţarea salariilor din 2019, conform unui document transmis Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...