Hossu: Toţi angajaţii Oltchim vor protesta de luni, dacă până vineri nu vor fi plătite salariile

Liderul Confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că dacă până vineri nu vor fi plătite măcar o parte din salariile restante, de luni vor protesta toţi angajaţii Oltchim şi se vor face plângeri la DNA pe numele secretarului de stat Rodin Traicu şi ministrului Daniel Chiţoiu.
Economica.net - joi, 13 sept. 2012, 11:28
Hossu: Toţi angajaţii Oltchim vor protesta de luni, dacă până vineri nu vor fi plătite salariile

Bogdan Hossu a spus că sindicaliştii cer ca până vineri 21 septembrie să fie nominalizat administratorul străin, astfel încât să poată fi repornit combinatul.

În cazul în care nu va fi nominalizat administratorul, luni 24 septembrie vor fi făcute plângeri la Direcţia Naţională Anticorupţie, pe numele secretarului de stat Rodin Traicu şi a ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu.

Hossu a precizat că plângerile la DNA vor fi făcute pentru că nu au fost respectate termenele date de Guvern şi stabilite prin memorandumul cu FMI.

Paisprezece angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, între care şi o femeie, sunt în greva foamei, iar peste 300 de salariaţi protestează în faţa pavilionului administrativ al instituţiei, cerându-şi drepturile salariale restante, dar şi demisia lui Mihai Diculoiu de la conducerea sindicatului „Oltchim”, organizaţie sindicală majoritară ca număr de membri.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers, joi, la Oltchim Râmnicu Vâlcea, unde a fost întâmpinat cu huiduieli de cei aproximativ 500 de salariaţi care protestează în faţa pavilionului administrativ al unităţii, oamenii scandând „Hoţii”.

Protestatarii l-au acuzat pe ministrul Liviu Pop că Guvernul nu şi-a ţinut promisiunile în ceea ce priveşte plata salariilor restante şi au cerut ca premierul Victor Ponta să vină să discute cu ei.

„O să avem o întâlnire. Am spus că în şapte zile vom găsi soluţii, s-a achitat avansul pe iulie şi urmează să achităm integral salariile pentru iulie şi august. S-au respectat toate promisiunile, urmează să găsim soluţii în continuare”, a declarat Liviu Pop.

Ministrul urmează să intre la discuţii cu noul manager al Oltchim, Radu Olaru.

Într-un comunicat transmis, joi, de Ministerul Muncii, se precizează că Liviu Pop a mers la Oltchim pentru a le explica angajaţilor cum au evoluat lucrurile de la ultima întâlnire, din 5 septembrie şi până în prezent.

Conform sursei citate, luni a avut loc o întâlnire cu principalele trei bănci comerciale şi cu unul din partenerii comerciali cei mai mari ai Oltchim, o firmă puternică din Austria, iar marţi vicepremierul şi ministrul Economiei a avut consultări cu toate marile bănci prezente în România, pe tema problemelor din economie şi punctual pe subiectul Oltchim.

Ministerul Muncii mai precizează că în 18 septembrie va fi anunţat câştigătorul licitaţiei, până în prezent fiind 12 cumpărători pentru caietele de sarcini, inclusiv cei patru din prima etapă.

În urmă cu două săptămâni, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Te-ar mai putea interesa și
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S.N. Nuclearelectrica și consorțiul internațional Candu Energy Inc. o companie AtkinsRéalis, Ansaldo Nucleare, Canadian Commercial Corporation și Korea Hydro & Nuclear Power Co au semnat......
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual, la un interval cuprins ...
Transportatorul de mărfuri TTS investește 23 de milioane de euro într-un nou terminal de cereale în portul Constanța
Transportatorul de mărfuri TTS investește 23 de milioane de euro într-un nou terminal de cereale în portul Constanța
Transportatorul fluvial de mărfuri TTS a anunțat o investiție de circa 23 de milioane de euro în construcția terminalului ...
Record în Japonia. 33 de milioane turişti străini în primele 11 luni din acest an
Record în Japonia. 33 de milioane turişti străini în primele 11 luni din acest an
Numărul vizitatorilor străini în Japonia a depăşi 33 de milioane în primele 11 luni din acest an, un nou nivel record, ...