HG privind majorarea salariului minim creează haos pe piaţa muncii: firmele nu ştiu cu ce dată se aplică mărirea

Guvernul a adoptat miercuri, 13 ianuarie, hotărârea care stabileşte majorarea salariului minim brut la 2.300 de lei în acest an. HG a fost însă adoptată şi publicată în Monitorul Oficial într-o formă diferită faţă de cea anunţată iniţial în etapa de proiect de act normativ. Data de la care se aplică majorarea salariului minim e informaţia-cheie care a fost schimbată de Guvern în forma adoptată miercuri faţă de cea anunţată iniţal în proiectul de act normativ. Concret, conform HG publicate în Monitorul Oficial, majorarea salariului minim se aplică începând cu data intrării în vigoare a hotărârii de guvern, 13 ianuarie, şi nu cu data de 1 ianuarie, aşa cum anunţase iniţial Guvernul în proiectul de act normativ. Firmele sunt bulversate de această schimbare inopinată, cu atât mai mult cu cât premierul ne-a asigurat ieri, după adoptarea HG, că majorarea salariului la 2.300 de lei brut se poate aplica de la 1 ianuarie, deşi actul normativ adoptat îl contrazice.
Cristina Şomănescu - joi, 14 ian. 2021, 06:58
HG privind majorarea salariului minim creează haos pe piaţa muncii: firmele nu ştiu cu ce dată se aplică mărirea

Guvernul a adoptat miercuri cea mai importantă decizie aşteptată îndelung de piaţa muncii: majorarea salariului minim la 2.300 de lei brut lunar.
HG privind majorarea salariului minim în 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial din 13 ianuarie, partea I, nr. 40. Aceasta e şi data la care actul normativ intră în vigoare.

Forma în care actul normativ a fost adoptat şi oficializat prin publicarea sa în MO e diferită faţă de cea anunţată în stadiul de proiect de HG.
Data cu care se aplică majorarea salariului minim e informaţia-cheie care diferă în forma finală, oficializată a HG, faţă de cea anunţată iniţial de Executiv.

Concret, în faza de proiect de act normativ, majorarea salariului minim brut pe ţară s-ar fi aplicat de la 1 ianuarie 2021.
În HG nr. 4 din 2021, publicată în MO, creşterea salariului minim la 2.300 de lei brut se aplică „începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, 13 ianuarie.

Economica.net a primit deja sute de mesaje din partea firmelor, departamentelor de HR şi contabilitate care nu ştiu cu ce dată trebuie să aplice mărirea salariului minim.

Din HG reiese că avem două niveluri ale salariului minim (pentru studii medii) în ianuarie 2021: 2.230 de lei brut până la data intrării în vigoare a HG nr. 4 din 2021 (adică în intervalul 1 ianuarie – 12 ianuarie inclusiv) şi 2.300 de lei brut începând cu data intrării în vigoare a actului normativ antemenţionat, adică între 13 ianuarie şi 31 ianuarie.

Economica.net va reveni cu răspunsuri clare din partea Inspecţiei Muncii cu privire la acest subiect.

Firmele au fost bulversate şi de declaraţia premierului, făcută ieri, după adoptarea HG, prin care ne-a asigurat că majorarea salariului minim se poate aplica cu data de 1 ianuarie 2021.

„A fost aprobat actul normativ prin care se stabileşte salariul minim pentru 2021 la 2.300 de lei”, a spus premierul Cîţu, după şedinţa de guvern de miercuri. „Bineînţeles că poate fi aplicat de la 1 ianuarie (salariul minim de 2.300 de lei brut lunar n. red.) pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie, deci există destul timp (să se opereze majorarea în Revisal n. red.)”, a adăugat premierul.

Economica.net vă spune forma în care a fost publicată HG privind majorarea salariului minim în 2021 în Monitorul Oficial.

ART. 1
(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se stabilește la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, reprezentând 13,878 lei/oră.

ART. 2

În aplicarea prevederilor art. 164 alin. (1²) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâritoate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.300 lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

ART. 3

La data prevăzută la art. 1, Hotărârea Guvernului nr. 935/2019 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1010 din 16 decembrie 2019, se abrogă.

Citeşte şi:
Salariul minim în 2021: de când se aplică mărirea, explicaţii oficiale de la Inspecţia Muncii

Te-ar mai putea interesa și
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
Banca Centrală Europeană intenţionează să ia măsuri contra creditorilor care se ocupă lent de remediile solicitate de supervizori, după sporirea frustrărilor cauzate de lipsa de reacţie,......
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. Votul de învestire a Guvernului s-a încheiat. Ce decalarații au făcut Ciolacu, Drulă, Simion, Coarnă (SOS) și Gavrilă (POT)
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. ...
Update 2: Miniştrii Cabinetului Ciolacu au depus, luni seară, jurământul de credinţă în faţa preşedintelui Klaus ...
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui proces intentat pentru neexecutarea unui contract încheiat pe piața PCCB-BC
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui ...
Casa de avocatură RTPR (Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu) anunță că a reprezentat cu succes compania Premier Energy ...
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate că cifrele anului 2024 ne pun într-o situaţie provocatoare
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate ...
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, luni, că România ...