Unele tipuri de ambalaje din plastic de unică folosință vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2030 dacă europarlamentarii vor adopta un nou Regulament european privind normele revizuite pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor, creșterea siguranței și stimularea economiei circulare pe care Parlamentul European l-a votat deja.
Printre ambalajele vizate de noul Regulament se numără ambalajele pentru fructele și legumele proaspete neprocesate, ambalajele pentru alimente și băuturi servite și consumate în cafenele și restaurante, ambalajele miniaturale pentru produse de igienă din hoteluri și pungile de transport din plastic foarte subțire ( sub 15 microni).
Mai exact, vor fi interzice ambalajele din plastic pe care retailerii le folosesc pentru a grupa diverse mărfuri vândute în sticle, doze, cutii metalice, pachete, de obicei la preț redus, cu scopul e a încuraja achiziționeze unei cantități mai mari.
De asemenea, vor fi interzise plasele, sacii, pungile, tăvile și recipientele din plastic de unică folosință pentru fructe și legume proaspete preambalate cu greutatea mai mică de 1,5 kg. Statele membre pot institui derogări de la această restricție în cazul în care există o necesitate demonstrată de a evita pierderea apei sau a turgescenței, pericolele microbiologice sau șocurile fizice, oxidarea, sau în care nu există nicio altă posibilitate de a evita amestecarea fructelor și legumelor ecologice cu fructe și legume neecologice.
Modificări în ceea ce privește ambalarea vor apărea și în cazul mărfurilor comercializate pentru că ungile de transport din plastic foarte subțire vor fi interzise. Excepție vor face pungile de transport din plastic foarte subțire necesare din motive de igienă sau furnizate ca ambalaje primare pentru alimentele în vrac, atunci când acest lucru contribuie la prevenirea risipei de alimente.
Schimbări importante pentru HoReCa
Regulamentul va avea, totodată, un mare impact și asupra industriei HoReCa care va avea noi obligații și restricții legate de moul în care își ambalează produsele.
Mai exact, potrivit actualei variante a Regulamentului, ambalajele din plastic de unică folosință ce conțin porții sau doze individuale, precum pliculețele, cutiuțele, tăvile sau cutiile pentru condimente, conserve, sosuri, lapte de cafea, zahărvor fi interzise.
Fac excepție dacă ambalajele respective sunt furnizate împreună cu alimente gata preparate la pachet destinate consumului imediat, fără a fi necesară o preparare suplimentară și dacă ambalajele respective sunt necesare pentru a garanta siguranța și igiena în unitățile în care există o cerință medicală legată de îngrijirea individualizată, cum ar fi spitalele, clinicile, centrele de îngrijire.
Hotelierii vor trebui să găsească, de asemenea, alt mod de a oferi clienților produse de igienă personală. Sticlele pentru șampon, sticlele pentru loțiuni de mâini și de corp, plicurile care învelesc săpunul solid vor fi interzise, la fel ca și orice alte ambalaje de unică folosință pentru produse cosmetice, produse de igienă și articole de toaletă destinate utilizării în sectorul cazării, destinate exclusiv rezervărilor individuale și urmând a fi aruncate înainte de sosirea oaspetelui următor.
Nu în ultimul rând, pentru jucătorii din industria HoReCa vor exista restricții de utilizare a ambalajele din plastic de unică folosință precum tăvi, farfurii, pahare,pungi, cutii pentru produsele alimentare și băuturile consumate în spații din interior și din afară, cu mese și scaune, zone de stat în picioare și spații de luat masa precum cele din zona de food-court a mall-urilor.
Sunt exceptate unitățile din sectorul HORECA care nu au acces la apă potabilă.
Toate ambalajele, cu excepția celor fabricate din lemn ușor, plută, materiale textile, cauciuc, ceramică, porțelan și ceară, vor trebui să fie reciclabile, prin îndeplinirea unor criterii stricte.
„Următorul pas pentru Regulament este să obțină aprobarea formală din partea Consiliului Uniunii Europene, pentru a putea intra în vigoare. Este un demers așteptat atât de către producătorii de ambalaje, cât și de către consumatorii care își doresc să facă alegeri corecte, mai sustenabile, dar fără a renunța la produsele pe care le preferă. Pentru companiile membre ROMPAP, adoptarea modelului de economie circulară și inovația au reprezentat întotdeauna o prioritate însă acum, în noul context, avem convingerea că vom putea găsi soluții eficiente și vom aduce o contribuție importantă la atingerea țintelor UE.”, a declarat Paul-Henri Kohler, Președinte ROMPAP, Patronatul Industriei de Celuloză si Hârtie, din care fac parte toți producătorii de celuloză, hârtie și carton ondulat din România și care salută votul din Parlamentul European în legătură cu Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaj (PPWR).
Se încurajează reutilizările și soluțiile de reumplere pentru consumatori
Pentru ambalajele băuturilor alcoolice și nealcoolice (cu excepția laptelui, vinului, vinului aromatizat, băuturilor spirtoase), Regulamentul prevede obiective specifice de reutilizare pentru ambalajele de transport și de vânzare, precum și pentru ambalajele grupate. Statele membre pot acorda o derogare de cinci ani de la aceste cerințe în anumite condiții.
Distribuitorii finali de băuturi și de produse alimentare la pachet vor trebui să ofere consumatorilor opțiunea de a-și aduce propriul recipient. Până în 2030, aceștia vor trebui, de asemenea, să se străduiască să ofere 10% din produse într-un format de ambalaj reutilizabil.
Statele membre pot acorda o derogare de cinci ani de la aceste cerințe în anumite condiții.
În afară de interdicțiile menționate mai sus, Regulamentul propune și alte soluții la problema pe care o reprezintă creșterea volumului de deșeuri și încercă să armonizeze normele privind piața internă și să impulsioneze economia circulară. Noile norme stabilesc, printre altele, obiective de reducere a cantității de ambalaje – cu 5% până în 2030, cu 10% până în 2035 și cu 15% până în 2040 – în special a cantității de deșeuri de ambalaje din plastic.
Pentru a limita volumul de ambalaje nenecesare, textul Regulamentului stabilește o pondere maximă de 50% pentru spațiul gol din ambalajele grupate sau folosite pentru transport ori în comerțul electronic. La rândul lor, producătorii și importatorii vor trebui să se asigure că greutatea și volumul ambalajelor sunt reduse la minimum.
Potrivit estimărilor, Regulamentul urmează să fie adoptat în a doua jumătate a lui 2024. Ulterior, fiecare stat membru al Uniunii Europene va trebui să își adapteze legislația la noile cerințe.