Hotelierii vor anularea sau modificarea sistemului electronic de evidenţă a turiştilor

Economica.net
11 09. 2012
turism_romania_61793300

„Federaţia noastră nu este împotriva obţinerii a orice fel de date statistice, dar atunci cand vom fi obligaţi să transmitem centralizat datele individuale ale oricărui client al nostru (nume/prenume, act de identitate, adresa, data când se află într-un anumit loc etc.) considerăm că se încalcă libera şi neîngrădita circulaţie a cetăţeanului şi, în acest sens, ne va fi foarte greu să respectăm această obligaţie fără să avem acordul expres al cetăţeanului. Fişa turistului se completa şi până acum, dar era păstrată la noi, sub responsabilitatea noastră, şi eventual consultată în condiţiile legii”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

El spune că hotelierii vor să li se explice pentru ce vor obligaţi să transmită date confidenţiale ale turiştilor şi cer o garanţie legală asupra păstrării confidentialităţii informaţiilor.

Transmiterea datelor respective, susţine Enache, care nu au niciun caracter statistic (nume/prenume, act de identitate, adresa etc.) va duce la pierderea unei părţi din venituri pentru hotelieri şi le va îngreuna activitatea.

El a afirmat că propunerea de act normativ contravine prevederilor din Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, care este în vigoare.

Prin nota de informare care se află la recepţia hotelurilor, turiştii sunt avertizaţi că au dreptul să se opună la prelucrarea datelor personale şi pot solicita ştergerea acestora, datele turistului fiind considerate confidenţiale, iar în caz contrar se pot adresa instanţelor judecătoreşti.

„Ca o concluzie generală, raţiunile statistice sau de stopare a evaziunii fiscale pentru care se consideră că ar fi nevoie de o astfel de reglementare, nu sunt întrunite în propunerea de act normativ şi, pe cale de consecinţă, o negăm şi vom apela la toate mijloacele pentru a nu fi promovată”, a adăugat preşedintele FIHR.

Cristian Bărhălescu, secretar de stat în MDRT, a declarat luni agenţiei MEDIAFAX că introducerea sistemului electronic de evidenţă a turiştilor, programată pentru decembrie, va fi amânatã pentru la primăvară, iar între timp acesta ar putea suferi anumite modificări, la propunerea patronatelor din turism.

„Implementarea SIET-ul se amână. Am hotărât în cadrul Consiliului Consultativ să facem o serie de testări în cadrul hotelurilor din cadrul federaţiilor hoteliere şi patronatelor din turism, şi în urma testărilor să găsim cea mai bună formă agreată de către industrie, urmând ca în perioada ianuarie să intrăm în legislativ cu această propunere de lege” a spus Bărhălescu.

El a adăugat că testările se vor face în hoteluri în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie.

Secretarul de stat a afirmat săptămâna trecută că Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET) va fi funcţional din decembrie şi pe baza informaţiilor furnizate se va justifica finanţarea unor proiecte de infrastructură turistică.