Hotelurile din Bucureşti, cea mai mare creştere a numărului de înnoptări din Europa Centrală şi de Est
Ca dinamică, Bucureştiul depăşeşte principalele capitale din ECE, şi anume Viena, Praga, Budapesta, Varşovia, Bratislava şi Sofia, creând bazele unei dezvoltări sustenabile a capacităţii de cazare. Totuşi, cu un număr de 3,2 milioane de înnoptări în 2017, Bucureştiul se află, conform raportului realizat de Cushman & Wakefield, la o distanţă considerabilă de Praga (18 milioane de înnoptări), Viena (15 milioane), Budapesta (10 milioane) şi Varşovia (6 milioane), depăşind doar Bratislava (2,7 milioane) şi Sofia (2 milioane).
‘Varşovia trebuie să îşi îmbunătăţească vizibilitatea ca destinaţie turistică. Similar, cererea din Bucureşti este generată în special de segmentul corporate. În ciuda acestui fapt, gradul mediu de ocupare în Bucureşti este destul de ridicat (73,6% în 2017), hotelurile internaţionale de top înregistrând rate de ocupare de peste 80%, fiind ocupate integral timp de şase luni pe an’, potrivit consultanţilor de specialitate.
Tarifele medii ale hotelurilor din Bucureşti au fost pe parcursul anului 2017 de 78,1 euro/noapte, fiind mai mari decât în Sofia (76,1 euro/noapte), Varşovia (75,4 euro/noapte) şi Bratislava (63,6 euro/noapte), dar sub nivelul celor din Viena (96,9 euro/noapte), Praga (87,5 euro/noapte) şi Budapesta (84,3 euro/noapte), potrivit datelor firmei de cercetare STR Global, specializată în industria hotelieră.
Ajustând tariful mediu cu gradul de ocupare (calculat de STR la 73,6% pentru Bucureşti în 2017), reiese că hotelierii din Bucureşti au încasat anul trecut, în medie, câte 57,5 euro/noapte pentru fiecare cameră disponibilă, în creştere cu 6,4% faţă de anul precedent, indicator (RevPAR) care a continuat să crească şi în prima jumătate a acestui an, cu 4,7%, la 60,2 euro/noapte.
Rezultatele pozitive înregistrate de hotelurile din regiune au atras în ultimii ani atât atenţia dezvoltatorilor, cât şi a investitorilor aflaţi în căutare de randamente mai mari comparativ cu pieţele vestice. În timp ce în centrul unor oraşe precum Praga, Budapesta sau Viena sunt mai dificil de găsit terenuri sau clădiri care pot fi reconvertite în hoteluri, în oraşe precum Varşovia, Bucureşti sau Sofia capacitatea de cazare va continua să crească în următorii ani, cu un ritm mediu anual cuprins între 3,9% (în Bucureşti) şi 8,5% în Varşovia.
În Bucureşti, în următorii ani sunt programate spre deschidere mai multe hoteluri ce vor fi afiliate unor lanţuri internaţionale, precum Courtyard by Marriott (Fabrica de Glucoză), Ibis Styles (Ştirbei Vodă), Hotel Indigo (George Enescu – Georges Clemenceau), Corinthia (Grand Hotel du Boulevard), Moxy by Marriott sau Autograph Collection (Doamnei).