Vânzările de PC-uri au continuat să aibă o evoluţie negativă în trimestrul al patrulea fiscal, iar veniturile au scăzut cu 6,7%, la 29,96 miliarde de dolari, în timp ce analiştii se aşteptau la 30,4 miliarde de dolari, transmite Bloomberg.
Compania a înregistrat pierderi nete de 6,85 miliarde de dolari în trimestrul patru, din cauza revizuirii cu 8,8 miliarde de dolari a activelor, faţă de un profit net de 239 milioane de dolari, în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Profitul excluzând elementele excepţionale a fost de 1,16 dolari pe acţiune, peste aşteptările analiştilor, de 1,14 dolari.
Pentru primul trimestru fiscal care se va încheia în ianuarie, HP anticipează un profit pe acţiune de 68-71 de cenţi, sub estimările analiştilor, de 85 de cenţi, din cauza declinului vânzărilor de PC-uri.
Directorul general Meg Whitman modifică gama de produse şi reduce numărul angajaţilor pentru a face compania mai competitivă.
Grupul HP, care a fost în trecut o sursă de invenţii şi cel mai mare producător de PC-uri la nivel mondial, este afectat de scăderea vânzărilor şi a rămas în urmă în privinţa dezvoltării de aparate mobile şi produse pentru cloud computing.
„Condiţiile de afaceri rămân dificile pentru HP şi alte companii din sectorul tehnologiei. Este improbabil ca HP să raporteze creşteri ale veniturilor în următorii doi ani, din cauza tendinţei actuale de pe piaţa PC-urilor şi cea a imprimantelor”, a declarat Abhey Lamba, analist la Mizuho Securities USA.
Piaţa totală a PC-urilor se va contracta cu 1,2%, la 348,7 milioane de unităţi în acest an, primul declin anual înregistrat după 2001, potrivit companiei de analiză a pieţei IHS iSuppli.
Dell a raportat în urmă cu câteva zile o scădere de 11% a veniturilor în trimestrul al treilea şi un declin al vânzărilor de PC-uri de 19%, ca urmare a concurenţei producătorilor de tablete PC.