Hryvna ucraineană, la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani
Potrivit traderilor, la prânz, pe piaţa interbancară, dolarul american era tranzacţionat la 9,40 hryvna pentru un dolar, în creştere cu 5,6% comparativ cu valoarea înregistrată marţi seara, în timp ce moneda euro era cotată la 12,70 hryvna, cu 5,5% mai mult faţă de ziua precedentă.
‘Este vorba despre un fenomen de panică. Hryvna este în cădere, iar Banca Centrală nu o susţine, deoarece rezervele sale sunt mici’, a explicat Dmytro Sologoub, economist la banca Raiffeisen Aval Bank.
Tendinţa de depreciere a monedei ucrainene este atribuită crizei politice prin care trece Ucraina de două luni.
‘Oamenii au început să se orienteze spre monede străine. Există, de asemenea, o fugă a capitalurilor şi nu putem exclude că unele persoane care au legături cu mediul politic şi oameni de afaceri scot bani din ţară’, a apreciat Dmytro Sologoub.
Potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg, rezervele valutare ale Ucrainei au scăzut până la 18,8 miliarde de dolari în luna ianuarie, de la aproximativ 20,4 miliarde de dolari, în luna decembrie. Deprecierea rezervelor şi scăderea hryvnei sunt un risc la adresa stabilităţii financiare a Ucrainei, avertizează Fitch Ratings.
Ucraina se confruntă de mai bine de două luni cu o criză fără precedent. Declanşată la sfârşitul lunii noiembrie, în urma renunţării, pe neaşteptate, de către putere la semnarea Acordului de asociere la UE, în favoarea unei apropieri de Moscova, mişcarea de contestare s-a transformat treptat într-una de respingere a regimului instituit de Viktor Ianukovici.
Şeful Guvernului, Mikola Azarov, şi-a dat demisia pe 28 ianuarie 2014, iar preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, nu va nominaliza un candidat pentru funcţia de prim-ministru până săptămâna viitoare.