Investigaţiile au început în urmă cu cinci ani, iar acuzaţiile au fost dezminţite de cele trei bănci. Alte patru bănci implicate în aceeaşi investigaţie, inclusiv Deutsche Bank AG şi Societe Generale SA, au acceptat să plătească amenzi ce totalizează aproximativ 825 de milioane de euro (888 de milioane de dolari).
Deutsche Bank şi Societe Generale au recunoscut în decembrie 2013 că sunt vinovate, în timp ce Barclays a evitat amenda deoarece a alertat Comisia Euroepană.
Amenzile ar putea fi anunţate luna viitoare de Comisia Europeană, susţin sursele, în condiţiile în care decizia a fost amânată de câteva ori şi ar putea apărea acuzaţii. Băncile sunt acuzate că au împărţit informaţii şi şi-au coordonat tranzacţiile pentru a manipula piaţa valutară într-un mod care să le favorizeze.
Purtătorul de cuvânt al CE, Ricardo Cardoso, a refuzat să comenteze informaţia.
Autorităţile de reglementare antitrust pot impune amenzi în valoare de 10% din cifra de afaceri globală pentru încălcarea regulilor blocului comunitar.
În 2015, autorităţile de reglementare din SUA şi Marea Britanie au anunţat că cinci bănci importante vor plăti amenzi de şase miliarde de dolari pentru manipularea pieţei valutare şi a dobânzii Libor. Decizia vine după ce, în 2014, autorităţile au amendat şase bănci cu 4,3 miliarde dolari pentru că nu au reuşit să-i oprească pe traderii lor să manipuleze piaţa valutară mondială, estimată la 5.000 de miliarde de dolari pe zi.
Dobânzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeşte de la un grup de 16 bănci. Libor este un indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 300.000 de miliarde de dolari, fiind unul dintre cei mai urmăriţi indici din lume. Euribor este stabilit zilnic la Bruxelles de un grup de aproximativ 40 bănci, pe baza dobânzilor la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele.