Prezent la un eveniment desfăşurat la Milano, Miao a declarat că Huawei va crea 1.000 de locuri de muncă în următorii trei ani şi a confirmat că în SUA compania va concedia 1.000 de angajaţi.
Gigantul american Google, al cărui sistem de operare mobil Android echipează imensa majoritate a smartphone-urilor în lume, a anunţat recent că va începe să-şi suspende relaţiile cu compania chineză de telecomunicaţii Huawei, care face parte dintre cele considerate „riscante” de către Washington.
Pe fondul tensiunilor comerciale cu Beijingul, preşedintele american Donald Trump a interzis grupurilor americane să desfăşoare comerţ în telecomunicaţii cu companii străine considerate periculoase pentru securitatea naţională, o măsură ce vizează în special Huawei, gigantul chinez de telecomunicaţii, considerat „oaie neagră” de către Washington.
Thomas Miao a cerut autorităţilor de la Roma să asigure o utilizare „transparentă, eficientă şi corectă” a aşa-numitei reguli „golden power” (care permite statului să intervină în sectorul privat în scopul apărării securităţii naţionale) în dezvoltarea reţelelor 5G.
Recent, Italia a întărit această reglementare parţial din cauza temerilor privind potenţiala implicare a companiilor chineze Huawei şi ZTE Corp în dezvoltarea reţelelor 5G, au declarat, pentru Reuters, surse guvernamentale.
Investiţiile anunţate de Huawei vin după ce, în martie, Italia şi China au semnat un Memorandum de Înţelegere în sprijinul proiectului de mare amploare cunoscut sub denumirea de „Noul Drum al Mătăsii”, prin care Beijingul urmăreşte să-şi intensifice comerţul cu Occidentul, în pofida reticenţei UE.
Autorităţile de la Roma se deschid astfel programului lansat de China, ce vizează conectarea cu economiile din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa şi pentru care porturile italiene constituie un punct ideal de diseminare a produselor şi investiţiilor sale.
Italia devine astfel prima ţară din G7 care sprijină acest proiect al statului asiatic.
China, cea mai mare putere comercială a lumii, a anunţat în 2013 o nouă iniţiativă denumită „O centură, un drum”, destinată creării unui nou Drum al Mătăsii şi consolidării schimburilor comerciale între Asia, Rusia şi Europa. China a promis că va aloca 126 de miliarde de dolari pentru această strategie, în principal sub formă de investiţii în infrastructură.