Huawei, nemulţumit de transpunerea Memorandumului 5G cu SUA: Protejarea reţelelor nu este responsabilitatea politicienilor

Economica.net
14 08. 2020
george_zhang_huawei_76858567_33558500

George Zhang, directorul general al Huawei România, a prezentat punctul de vedere al companiei cu privire la proiectul de lege care transpune Memorandumul 5G semnat între Guvernele României și al Statelor Unite.

CEO-ul Huawei România consideră că proiectul a fost introdus în dezbatere publică un timp mult prea scurt, între 4 și 17 august, iar astfel specialiștii din industria telecom nu se pot pronunța asupra impactului.

„Am trimis punctul nostru de vedere către Minister. Am vrea să avem o lună și jumătate sau chair două luni de consultări publice pentru a permite industriei să analizeze impactul acestei decizii. Vorbim de o lege care va avea impact pentru următorii poate 30 de ani”, a explicat directorul executiv Huawei România.

George Zhang este de părere că în proiect se fac prea puține mențiuni despre aspecte tehnice și securitate cibernetică.

„Protejarea rețelelor nu este responsabilitatea politicienilor, ci a inginerilor. În anii de prezență în România nu am avut incidente de securitate și plângeri privind securitatea rețelelor”, a declarat George Zhang, directorul general al Huawei România, în cadrul unei videoconferințe organizate online.

Mai mult, Zhang a afirmat că Huawei poate îndeplini toate condițiile impuse prin prevederile proiectului de lege pentru a demonstra că nu s-ar afla sub controlul unui guvern străin sau că are o structură transparentă a acționariatului. Șeful Huawei România a criticat faptul că în inițiativa legislativă nu sunt detaliate criteriile și aspectele tehnice care ar trebuie îndeplinite de către producătorii 5G pentru procedura de autorizare.

„Recomandăm legiuitorilor să se uite la aspectele tehnice, care nu sunt definite bine. Procedura autorizării nu este clar descrisă. Credem că Huawei va îndeplini toate condițiile dacă acestea sunt bine definite, pentru că nu suntem doar lideri în tehnologia 5G, ci și una dintre companiile frecvent verificate la nivel interațional în privința securității cibernetice. Nu s-au descoperit descoperit back doors în echipamentele noastre. Avem un centru de cercetare la Bruxelles în care poate fi verificată tehnologia noastră „, a explicat oficialul Huawei România.

Huawei ar putea fi vizat prin prevederile proiectului care impun producătorului 5G, ca pentru autorizația prealabilă, să completeze o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

• nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
• are o structură transparentă a acţionariatului;
• nu are cunoştinţă de un istoric de conduită corporativă neetică;
• se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Huawei neagă s-ar afla sub controlul Guvernului de la Beijing

Directorul executiv al Huawei România a explicat că gigantul telecom nu se află sub controlul Guvernului Chinei. Mai mult, susține că o firmă independentă de consultanță juridică a demonstrat că legea privind securitatea de stat din China nu ar s-ar aplica în afara țării.

”SUA a încercat să ne blocheze afacerea. În primul rând, backdoor e o scuză politică. Până acum nu a existat vreo probă că Huawei a greşit cu ceva. Auditul KPMG a demonstrat că Huawei este unul dintre puţinii furnizori care s-a ocupat perfect de securitatea cibernetică.
Dacă ne uităm la războiul comercial dintre SUA şi China, din păcate, Huawei a fost pus la colţ pentru că SUA a vrut să pună pe tapet ce vor pentru alegeri”, a menționat George Zhang.

Cât despre structura acționariatului, Huawei este deținută exclusiv de proprii angajați, iar fondatorul companiei, Ren Zhengfei , fost inginer în armata Chinei, are doar 1 la sută dintre acțiuni. Mai mult, șeful Huawei România a explicat că nicio agenție guvernamentală sau nicio organizație externă nu deține acțiuni în cadrul Huawei.

”Am aplicat la un audit KPMG. Huawei a primit 0,3 la sută fonduri de la Guvernul chinez. Avem susţinerea Guvernului, dar într-o proporţie foarte mică. 75 la sută dintre împrumuturi au fost obţinute de la bănci străine. Nu este precum se spune în fake news că primim sprijin din partea Guvernului chinez”, a menționat oficialul Huawei.

În privința istoricului incidentelor de securitate, șeful Huawei România a arătat că, în cei 30 de ani de când activează în peste 170 de țări și 1.500 de rețele telecom, Huawei nu a înregistrat niciun astfel de incident.

România ar pierde peste 9 miliarde de euro prin eliminarea Huawei

O posibilă eliminare a Huawei din rețelele de telecomunicații din România ar cauza pierderi financiare de 9,2 miliarde de euro pentru economia României. Mii de locuri de muncă ar putea fi afectate, iar prețurile serviiilor de telefonie și internet ar putea crește.

”E lucrul pe care Guvernul nu l-a luat încă în serios. Întreg procesul de digitalizare va fi tergiversat. Rata şomajului va creşte”, a menționat șeful Huawei România.

Dacă Huawei nu va obține autorizarea prealabilă, Orange, Vodafone și RCS&RDS ar avea timp până la 5 ani să înlocuiască echipamentele chinezilor din propriile rețele. Acest lucru va aduce costuri suplimentare ce ar putea duce la creșterea facturilor românilor.

„Legea e concepută pentru ca aceaste componente să fie schimbate în 5 ani. E ceva imposibil. Acest lucru va afecta întreaga industrie”, a explicat George Zhang.

Klaus Iohannis, despre rețelele 5G. ”Se lucrează pe o legislaţie specială pentru a preveni intrarea pe piaţa 5G a unor firme asupra cărora planează suspiciuni”

Klaus Iohannis a afirmat că România îşi doreşte reţele 5G sigure şi care să nu fie sub controlul unor state cu alte interese decât cele declarate, cum ar fi China. Președintele a declarat că este în lucru o legislaţie specială pe această temă pentru a preveni intrarea pe piaţa 5G a unor firme asupra cărora planează anumite suspiciuni, notează News.ro.

„Poziţia României este exact poziţia exprimată în memorandumul care a fost semnat anul trecut, când am fost în vizită la preşedintele Trump. Noi ne dorim reţele sigure, reţele care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese decât cele declarate şi dorim reţele care satisfact nevoia şi a firmelor şi a cetăţenilor din România. Se lucrează pe o legislaţie specială pe această temă pentru a preveni intrarea pe piaţa 5G a unor firme asupra cărora planează anumite suspiciuni”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat miercuri într-o conferinţă de presă la Cotroceni, care e poziţia României privind afirmaţiile ambasadorului SUA Adrian Zuckerman despre dorinţa unei companii din China de a implementa sistemul 5G în Europa.

Ce rețele telecom din România au echipamamente Huawei

Compania Huawei este lider în domeniul tehnologiei 5G. Operatori telecom din mai multe state UE și-au dezvoltat propriile rețele 3G, 4G și, mai nou, 5G cu ajutorul tehnologiei furnizate de gigantul chinez. Echipamentele ar fi mai avantajoase în privința raportului calitate-preț, prin comparație cu cele dezvoltate de companiile europene Nokia și Ericsson.

În România, toți marii operatori mobili – Orange, Vodafone, Tekekom și DIGI/RCS&RDS și-au dezvoltat rețelele folosind și echipamentele Huawei și ZTE. Anul trecut, Vodafone, Orange și RCS&RDS au lansat servicii 5G comerciale după ce au folosit în inima noilor rețele inclusiv echipamente ale chinezilor de la Huawei, conform Hotnews.

 

Cum au procedat alte state din UE la presiunile SUA de a elimina Huawei din competiția 5G

Războiul comercial dintre Statele Unite și China a divizat țările UE, inclusiv în privința subiectului rețelelor 5G. Administrația Trump a demarat o campanie pentru a-și convinge aliații să renunțe la colaborarea cu gigantul telecom Huawei.

Pe 14 iulie 2020, Marea Britanie a anunțat că va exclude gigantul chinez al echipamentelor telecom Huawei din rețeaua sa 5G din cauza unui risc pentru securitatea Regatului, o înăsprire a poziției care ar putea exacerba tensiunile cu Beijingul, conform AFP.

Achiziționarea de noi echipamente Huawei va fi interzisă de la sfârșitul anului 2020, iar echipamentele existente vor trebui retrase până în 2027.

Aflate sub amenințarea Rusiei, țările din Europa de Est se bazează pe protecția militară a Statelor Unite și a NATO, motiv pentru care au adoptat o poziție dură față de Huawei.

România, Polonia, Republica Cehă, Letonia și Estonia au semnat toate declarațiile comune cu Washington cu privire la securitatea 5G, angajându-se să aibă o poziție comună cu SUA în privința securității rețelelor 5G, transmite The Guardian.

În schimb, în Ungaria, premierul Viktor Orban a declarat în noiembrie 2019 că nu a văzut nicio dovadă că tehnologia Huawei ar reprezenta o amenințare la adresa securității și a declarat că va include compania chineză în tranziția rețelelor telecom la tehnologia 5G.

De asemenea, Franța a declarat că nu va interzice echipamentele Huawei în mod direct din rețeaua 5G. Oficialii de la Paris îi încurejează, însă, pe operatori să nu folosească soluțiile companiei chineze, acordând doar autorizații temporare de până la opt ani companiilor SFR și Bouygues Telecom care folosesc deja echipamente Huawei.

În Germania, Guvernul este încă indecis față de Huawei. Guvernul german a fost unul din primele abordate de diplomații americani asupra subiectului și le-a respins rapid argumentele. Operatorii germani Deutsche Telekom și Vodafone au rețele 4G existente care se bazează pe echipamente Huawei pentru peste jumătate din structura lor. De asemenea, Guvernul german se teme că interzicerea accesului Huawei ar deteriora relațiile cu China, cel mai mare partener comercial al țării.

În Spania, serviciul național de informații a certificat software-ul ca fiind sigur și conform cu legislația, scrie The Guardian. Tehnologia 4G existentă de Telefónica în Spania depinde în totalitate de echipamentele Huawei, astfel încât Telefónica va continua să dețină tehnologia.