Într-un interviu acordat la sediul Huawei din Shenzhen, Kevin Ho, președintele diviziei de telefoane mobile, a declarat că firma sa este optimistă în ceea ce privește colaborarea cu Google care îi va permite să utilizeze în continuare sistemului de operare Android pe noile telefoane Huawei care vor fi lansate în acest an.
„Google încă încearcă să fie furnizorul companiei Huawei”, a spus Ho. „Am avut mai multe discuții despre cum să colaborăm.”
Google nu a comentat afirmațiile lui Kevin Ho, însă Intel, un alt furnizor important din SUA pentru Huawei, a declarat că lucrează din greu la Washington pentru a continua să vândă companiei Huawei.
Afacerile diviziei consumatorilor a Huawei au fost lovite din greu, după ce Biroul de Industrie și Securitate al Departamentului de Comerț a adăugat compania chineză pe o listă neagră, în luna mai. Astfel, furnizorilor americani li s-a interzis să facă afaceri cu Huawei. Apoi, agenția a acordat o perioadă de grație de 90 de zile, iar câteva zile mai târziu, a anunțat că permite companiilor să continue să sprijine rețelele și echipamentele existente, inclusiv software-ul Android și actualizările, însă viitorul pe termen lung a fost în mare măsură neclar.
În săptămânile care au urmat anunțului Departamentului de Comerț, vânzările de smartphone-uri au scăzut cu peste 40% în unele piețe, potrivit directorilor companiei. Dar declinul inițial s-a redresat rapid, potrivit Huawei, după ce compania a lansat o serie de campanii de marketing și o garanție de doi ani în țări precum Italia, Germania și Singapore. Garanția oferă clienților o rambursare completă a costului telefonului dacă aplicațiile Google nu mai lucrează în termen de doi ani de la cumpărare.
Chiar dacă între timp Huawei și-a schimbat lanțurile de aprovizionare de la producători non-americani, nu dispune de un sistem de operare alternativ, în cazul în care guvernul SUA respinge accesul la Android, produs de Google.
Fondatorul și CEO-ul companiei, Ren Zhengfei, a declarat că Huawei acordă prioritate dezvoltării sistemului său de operare HongMeng, care este conceput special pentru utilizarea în dispozitive care dispun de Internetul obiectelor, precum televizoare inteligente, inteligență artificială și conducere autonomă.
„Vom analiza doar dezvoltarea sistemului nostru propriu de smartphone-uri atunci când Android nu mai este o opțiune, dar deocamdată, nu avem acest plan”, a spus Ren.
Incertitudinea în legătură cu războiul comercial dintre China și SUA periclitează însă lansările viitoare ale noilor dispozitive Huawei în cauză.
Primul smartphone 5G, Mate 20 X 5G este programat să fie lansat la finalul acestei luni, inclusiv în România; Mate 30 în septembrie; și Mate X, telefonul pliabil mai târziu în acest an. Dar Ho a recunoscut că este posibil ca orice lansare să fie întârziată, dacă dispozitivele nu pot funcționa cu Android.
„Discutăm despre acest tip de problemă, dar acum avem doar Planul A, pentru a pregăti lansarea noilor noastre produse cu Android”, a spus el.
Fondatorul companiei rămâne optimist și estimează vânzări peste cele de anul trecut
Cu toate acestea, Ho a spus că își menține prognoza de creștere cu 20% a vânzărilor de smartphone-uri la nivel mondial, pe an. El a adăugat că cifrele au revenit în mod dramatic din iunie, când compania a înregistrat o scădere de 25% a vânzărilor, reducând aproape la jumătate declinul din luna precedentă.
Ren estimează că în acest an vor fi vândute 270 de milioane de telefoane, un număr mai mare decât obiectivul inițial al companiei, înainte de a fi adăugat pe lista neagră. Este, într-adevăr un țel ambițios, dacă luam în calcul că anul trecut Huawei a vândut 200 de milioane de smartphone-uri. În comparație, Samsung a livrat aproximativ 293,7 milioane de telefoane în același an.
Această afirmație sugerează că, până la sfârșitul anului 2019, dacă gigantul coreean reușește să obțină aceeași cifră ca anul trecut, Huawei va fi foarte aproape de a depăși Samsung și de a deveni cel mai mare producător de telefoane.
În prezent, Huawei este al doilea producător de smartphone-uri în funcţie de volum.