Huawei vrea să revoluţioneze lumea prin tehnologia 5G. Medicii vor putea opera pacienţi de la mii de kilometri distanţă

Gigantul chinez Huawei a investit peste 40 de miliarde de dolari în dezvoltarea tehnologiei 5G, iar miza este una uriaşă: să producă schimbări majore în întreaga lume. Datorită reţelelor de Internet de mare viteză, medicii vor putea să realizeze intervenţii chirurgicale de la sute sau chiar mii de kilometri distanţă, fără a fi prezenţi fizic în sala de operaţie. Tot cu ajutorul tehnologiei 5G, artiştii vor avea posibilitatea de a susţine concerte online, chiar dacă muzicienii se află în diferite colţuri ale lumii. De asemenea, această tehnologie de ultimă oră ar putea fi unul dintre factorii care vor declanşa următoarea revoluţie industrială. Roboţii dotaţi cu inteligenţă artificială vor putea fi controlaţi de la distanţă prin reţelele 5G pentru a muta containere uriaşe în porturi.
Economica.net - joi, 25 iun. 2020, 12:05
Huawei vrea să revoluţioneze lumea prin tehnologia 5G. Medicii vor putea opera pacienţi de la mii de kilometri distanţă

Pandemia de coronavirus nu a împiedicat Huawei să-şi prezinte inovaţiile. Folosind tehnologia 5G, specialiştii chinezi au organizat online un tur virtual al sălii de expoziţie din Shenzhen, botezată în memoria lui Galileo Galilei, omul de ştiinţă italian ce a contribuit la revoluţia ştiinţifică.

Imaginile din timpul evenimentului au fost transmise live cu ajutorul unui smartphone de ultimă generaţie, conectat la reţeaua 5G. Astfel, am descoperit noi modele de antene 5G, aplicații industriale pentru tehnologia mobilă, precum și soluţii ce pot fi aplicate în domeniul medical.

Cum e folosită tehnologia 5G în medicină. Se fac operaţii pe creier de la mii de kilometri distanţă

Măsurile de distanţare fizică, care au fost instituite pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, au schimbat modul în care sunt realizate consultaţiile medicale. Experţii Huawei spun că au instalat tehnologia 5G în patru spitale din China pentru a veni în sprijinul cadrelor medicale aflate în prima linie a luptei împotriva noului coronavirus.

„Sunt spitale din patru zone diferite – Beijing, Shanghai, Shenzhen şi Wuhan. Toate unităţile medicale fac schimb de informaţii cu ajutorul tehnologiei 5G.
Medicii au nevoie să afle informaţii despre starea pacientului şi pot obţine informaţii despre investigaţii, precum tomografiile. În mod normal, aceste fişiere au dimensiuni foarte mari şi dacă vreţi să le transmiteţi uşor trebuie să aveţi o conexiune bună la Internet.

Prin 5G, puteţi distribui imagini chiar şi de 1GB în doar 10 secunde. Astfel, doctorii pot lua decizii, transmite informaţii şi discuta cazurile medicale”, a explicat Chen Yuhong, expert al companiei Huawei.

De altfel, în februarie, un neurochirurg din China a operat pe creier un pacient cu Parkinson de la aproape 3.000 de kilometri distanţă, folosind roboţi chirurgicali controlaţi cu ajutorul tehnologiei 5G implementată de Huawei. Imaginile din sala de operaţie au fost surprinse de camere de mare rezoluţie şi transmise în timp real datorită reţelei de Internet de mare viteză, iar astfel a fost posibilă introducerea unui implant în creierul pacientului pentru a controla tremuratul, conform Daily Mail.

„Acest lucru a dovedit că stabilitatea, siguranţa şi avantajele tehnice conferite de tehnologia 5G pot face posibile aceste intervenţii chirurgicale.

Medicii pot face operaţii fără ca aceştia să fie fizic în sala de operaţii lângă pacient. Dacă medicii pierd timp luând trenul sau avionul pentru ajunge la spital, pacienţii trebuie să se reprogrameze”, a menționat Chen Yuhong.

5G revoluţionează industria de entertainment. Artiştii vor susţine concerte de la distanţă cu ajutorul inteligenţei artificiale

Specialiştii Huawei spun că au dezvoltat 5G+ AI Cloud concert, o aplicaţie ce are la bază inteligenţa artificială şi tehnologia 5G.

„Concertele pot fi susţinute de artişti aflaţi în diferite ţări din lume. Atât muzică, cât şi imaginile sunt transmise cu ajutorul reţelei 5G, având o latenţă mică de 16 milisecunde. Sunt redate în timp real, fără desincronizări.
În special în timpul pandemiei, când nu avem posibilitatea să ieşim din case, aceasta este o soluţie eficientă pentru avea parte de distracţie. Putem asculta artişti din China, din Europa, din România, care se pot sincroniza şi susţine concerte online”, a spus expertul gigantului chinez.

Transmisiuni live la rezoluţii 4K, la preţuri mici prin 5G. Tehnologia Huawei care vine în sprijinul televiziunilor

Huawei susţine că extinderea reţelelor 5G ar putea scădea substanţial costul transmisiunilor în direct. În prezent, televiziunile din lumea întreagă cheltuie pentru închirierea carelor de transmisie şi pentru timpii de emisie prin satelit sume de aproape 12 milioane de dolari pe an.

Gigantul chinez au dezvoltat un gadget care costă doar 1.000 de dolari şi poate fi transportat cu uşurinţă oriunde într-un rucsac. Prin reţeaua 5G, dispozitivul transmite în direct imagini la rezoluţii 4K şi în viitor ar putea înlocui carele de transmisie prin satelit.

„Am dezvoltat rucsacul 5G. Este vorba despre un rucsac de mici dimensiuni. Este format dintr-un terminal CPE (Customer Terminal Equipment), un encoder şi o baterie. Putem face transmisiuni de oriunde.

Anul acesta am lansat acel modul 5G care este integrat. Astfel, avem un encoder 4K care poate transmite fluxul video prin tehnologia 5G. Noua tehnologie ne ajută să diminuăm atât dimensiunea, cât şi greutatea rucsacilor (backpack-urilor) folosite pentru transmisiuni de către televiziuni. Acest, transmisiunile vor fi făcute mult mai uşor”, a precizat Chen Yuhong în timpul prezentării soluțiilor din sala de expoziție a Huawei.

Backpack-ul dezvoltat de Huawei se află deja pe piaţă. A fost folosit pentru transisiuni în direct cu ocazia Anului Nou Chinezesc, dar şi la meciuri de fotbal pe stadionul Wembley din Londra.

Huawei vrea să folosească tehnologia 5G şi în porturi

Gigantul chinez propune folosirea tehnologiei 5G pentru a automatiza activităţile din porturi. De exemplu, operatorii de macarale folosite pentru încărcarea şi descărcarea containerelor cu marfă lucrează în prezent în condiţii periculoase. Noua tehnologie 5G îi va putea ajuta să-şi desfăşoare activitatea dintr-un birou.

“Cu ajutorul tehnologiei 5G, am îmbunătăţit toate procesele. Au fost instalate camere în macarale şi, prin tehnologia 5G, imaginile pot fi transmite wireless, fără întreruperi.

Operatorii macaralelor nu vor mai sta în cabine, ci într-un birou confortabil. Astfel, pot controla mai mult de o macara şi pot comuna automat, în funcţie de cerere. Acest lucru îmbunătăţeşte operaţiunile în port”, a declarat reprezentantul Huawei.

Cât a investit Huawei în dezvoltarea 5G

Huawei a investit timp de 10 ani în dezvoltarea tehnologiei 5G o sumă ce se ridică la 40 de miliarde de dolari.

În prezent, la nivel mondial, sunt active peste 80 de rețele de telefonie 5G, folosite zilnic de peste 60 de milioane de utilizatori. Numărul dispozitivelor 5G active este, însă, mult mai mare, datorită stațiilor radio și a implementărilor industriale. În total sunt folosite peste 290 de milioane de echipamente 5G dezvoltate de Huawei, LG, Xiaomi sau Samsung. De altfel, Huawei a anunţat că va continua să dezvolte tehnologiile 5G și a ținut să prezinte mai multe inovații ieșite din laboratoarele proprii.

De exemplu, antena 5G AAU este cea mai compactă și ușoară din lume la ora actuală. Concepută pentru zonele urbane, aceasta poate fi instalată mai uşor de tehnicienii de pe teren deoarece cântăreşte nu mai puţin de 28 de kilograme. Operatorii telecom întâmpină o problemă cu acoperirea cauzată de multiplele antene 2G, 3G și 4G pe măsură ce implementează 5G. Soluția Huawei ar putea duce la rezolvarea acestei probleme.

Huawei a dezvoltat şi dispozitive care amplifică semnalul 5G pentru a obține viteze similare fibrei optice. Gigantul chinez a prezentat 5G CPE WIN, un terminal care integrează modem-ul Balong 5000. Acesta poate fi instalat la birou sau în fabrică pentru atinge viteze maxime pe 5G, fără a instala fibra optică. Soluţia poate fi aplicată în cazul insulelor sau a locațiilor aflate la distanță unde instalarea de fibră optică ar însemna costuri mari. Există și varianta 5G CPE pentru case, un dispozitiv mai compact, cu design modern. Plus varianta baterie externă + modem 5G pentru cei care călătoresc des.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...