Hunedoara: Minerii au ajuns la un prim acord cu administraţia în privinţa sporului de periculozitate
‘Prin protocolul încheiat între Sindicatul Muntele şi administraţia CEH s-a convenit ca până la sfârşitul lunii februarie să fie semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă, în care să fie cuprinsă creşterea sporului de periculozitate pentru mineri. Sperăm să se ţină de cuvânt’, a declarat pentru AGERPRES preşedintele organizaţiei sindicale, Petre Nica.
Negocierile dintre sindicat şi administraţia CEH au durat două zile, după ce părţile s-au întâlnit în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Hunedoara.
Sindicatul ‘Muntele’ a solicitat ca sporul de periculozitate al minerilor să fie majorat cu 150 de lei. În acest fel, susţine Petre Nica, se vor respecta prevederile din contractul colectiv de muncă, în care se menţionează că sporul de periculozitate se stabileşte la valoarea salariului minim pe economie, acesta fiind acum de 850 de lei.
Organizaţia sindicală a consultat minerii în ceea ce priveşte organizarea unui miting de protest în cazul în care acest drept al ortacilor va rămâne la valoarea veche, de 700 de lei. Potrivit liderului sindical, toţi cei 1.700 de mineri care au votat şi-au dat acordul pentru o asemenea acţiune de protest.
Plata sporului de pericol pentru munca în subteran a reprezentat principala cauză a protestelor minerilor ce au avut loc şi în primăvara anului 2012. După o grevă de cinci zile, minerii au încercat atunci să plece, pe jos, spre Bucureşti, fiind opriţi la intrarea pe Defileul Jiului de trupele de jandarmi.
Sindicatul ‘Muntele’ numără 3.200 de membri de la minele Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.