Hunedoara: Nereguli găsite de reprezentanţii MDRAPFE la construcţia drumului spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

Economica.net
13 04. 2017
sarmizegetusa_95497300

Preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce va depune o contestaţie la procesul-verbal încheiat de reprezentanţii MDRAPFE, iar dacă lucrările vor fi considerate, în continuare, ca neeligibile, urmează să se stabilească cine va plăti sumele nedecontate.

‘Ministerul (…) a transmis un proces-verbal de constatare a unor nereguli şi de stabilire a unor creanţe bugetare, prin care se consideră ca neeligibile lucrări care privesc executarea gabioanelor în valoare de 2,016 milioane lei. Consiliul Judeţean Hunedoara a contestat concluziile procesului-verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare. Contestaţia urmează a fi analizată, ea va fi transmisă MDRAPFE şi, după ce va fi analiză această contestaţie vom vorbi, la subiect, cine şi cât plăteşte din cele 2,016 milioane lei, cât reprezintă valoarea în discuţie pentru lucrurile pe care le-a constatat comisia pe acest drum, cum că respectivele gabioane nu au fost executate conform proiectului’, a spus Mircea Bobora.

Gabioanele sunt construcţii executate din plasă de sârmă, sub forma unui coş, care sunt umplute apoi cu piatră, pietriş şi pământ, rolul acestora fiind să protejeze de eroziune malurile unui curs de apă. Potrivit preşedintelui CJ Hunedoara, principala observaţie referitoare la construcţia gabioanelor de pe drumul spre cetatea Sarmizegetusa Regia se referă la faptul că acestea au fost realizate din piatră de râu şi nu din piatră de carieră concasată.

Modernizarea drumului dintre localitatea Costeşti şi cetatea Sarmizegetusa Regia a început în luna august 2015 şi a costat 18,2 milioane lei, fonduri obţinute în cadrul Programului Operaţional Regional POR 2007-2013.

Drumul judeţean are o lungime de 19 kilometri şi a fost deschis traficului la sfârşitul lunii mai 2016. În luna august 2016, din cauza unei furtuni puternice din Munţii Orăştiei, carosabilul a fost rupt de torenţi în mai multe locuri.

Drumul a fost reparat şi este circulabil, însă autorităţile judeţene au comandat o expertiză tehnică Universităţii Tehnice din Timişoara, din care a rezultat că degradarea acestuia s-a produs ‘exclusiv’ din cauza calamităţilor naturale.