Modelul Hyundai Ioniq 6 se află la doar câteva săptămâni de intrarea pe piață, iar datele sale tehnice sunt cât se poate de interesante. Dacă în timpul premierei mondiale din luna iulie, inginerii vorbeau despre o autonomie de circa 610 km, acum cifrele exacte arată chiar 614 km (WLTP).
Valoarea maximă a autonomiei este atinsă, conform Hyundai, de varianta dotată cu baterie de 77.4 kWh (Long Range), tracțiune pe două roți și anvelope de 18 inch.
În versiunea cu aceeași baterie, dar cu tracțiune integrală și anvelope de 20 inch, autonomia maximă scade la 545 km, în timp ce cu roți de 18 inch este de 583 km. Datele anterioare arătau că în configurația cu tracțiune integrală, Hyundai Ioniq 6 dispune de două motoare care dezvoltă împreună o putere maximă de 239 kW (320 CP) și un cuplu de 605 Nm. Această versiune accelerează de la 0 la 100 km/ h în 5,1 s.
Varianta mai accesibilă a modelului, dotată cu baterie de 53 kWh, un simngur motor electric și anvelope de 18 inch va asigura o autonomie maximă de 429 km.
„Încă din etapa de dezvoltare, obiectivul nostru a fost că Ioniq 6 să ocupe poziția de lider în ceea ce privește autonomia. Pentru ca Hyundai să devină lider global în segmentul vehiculelor electrice, ne angajăm să oferim cele mai bune performanțe și experiențe pentru deținători”, a declarat Jae Ho Huh, Head of Sub-Mid Project Management Center – Hyundai Motor Company.
Autonomia impresionantă a lui Hyundai Ioniq 6 se datorează în mare parte arhitecturii platformei E-GMP și coeficientului aerodinamic redus. E-GMP permite o încărcare ultra-rapidă la 800 V, oferind o autonomie de până la 351 km după o încărcare de doar 15 minute sau o capacitate de încărcare a bateriei de la 10% până la 80% în aproximativ 18 minute. Platforma permite, fără modificări sau alte accesorii, și încărcarea la 400 V.
Coeficientul aerodinamic de 0,21 este cel mai mic din gama Hyundai și unul dintre cele mai reduse din industrie. Aspectul modelului și diferitele elemente de design – cum ar fi clapetele active, pasajele roților, spoilerul spate integrat, trenul de rulare, deflectoarele – au contribuit semnificativ la îmbunătățirea performanței aerodinamice, plasând Ioniq 6 printre cele mai elegante vehicule din lume.
În special, pasajele roților minimizează spațiul dintre bara de protecție din față și anvelope pentru a îmbunătăți performanța aerodinamică. În premieră pentru un model Hyundai, datorită acestei implementări, confortul pasagerilor este sporit, în același timp fiind depășite provocările aerodinamice cauzate de o consola frontală de dimensiuni reduse.
„Au fost depuse toate eforturile pentru a proiecta cel mai eficient autovehicul din segmentul EV. Concentrarea noastră asupra îmbunătățirii aerodinamicii a contribuit la realizarea unuia dintre vehiculele cu cea mai mare autonomie 100% electrică, care va conduce la reducerea anxietății clienților privind autonomia autovehiculelor electrice și la dezvoltarea acestui segment”, a menționat și Byung Hoon Min, Head of Total Vehicle Performance Development Center – Hyundai Motor Company.
Ioniq 6 are cel mai lung ampatament din segment (2.950 mm). Dimensiunile generoase – lungime de 4.855 mm, lățime de 1.880 mm și înălțime de 1.495 mm – conferă modelului un aspect elegant și spațiu interior suficient pentru șofer și pasageri.
Cu tehnologia Vehicle-to-Load (V2L), modelul permite încărcarea dispozitivelor electrice, cum ar fi echipamentele pentru camping sau pentru desfășurarea activităților în aer liber. De asemenea, sistemul poate fi utilizat în cazul unei întreruperi a alimentării cu energie electrică la locuința proprie.
În habitaclu se află un ecran tactil de 12 inchi pentru sistemul multimedia și de un instrumentar digital de 12 inchi care poate fi personalizat în funcție de cerințele clienților. Sistemul multimedia afișează pe hartă, în timp real, distanța care poate fi parcursă în funcție de energia stocată în baterie în timp ce funcția Connected Routing analizează traficul, oferind o estimare a orelor de sosire la destinație, dar și o reconfigurare a traseului în cazul în care este necesar.
Informațiile disponibile pe smartphone pot fi afișate prin intermediul aplicățiilor Apple CarPlay și Android Auto. În plus, conexiunea multiplă prin Bluetooth permite că un dispozitiv să fie conectat pentru apeluri telefonice, iar celălalt pentru muzică. Sistemul audio Bose dispune de opt difuzoare, printre care un subwoofer. Sistemul de navigație permite actualizări pentru hărți/ multimedia prin intermediul Bluelink®.
Interiorul autovehiculului poate fi personalizat în funcție de preferințe. Arhitectura de iluminare încorporează tehnologia Dual Color Ambient Lighting, pasagerii având posibilitatea de a alege dintre 64 de culori, respectiv șase teme. În plus, prin intermediul modului „Speed Sync Lighting” intensitatea luminilor din habitaclu (pentru partea din față) se ajustează în funcție de viteză de deplasare.
Scaunele din față cu funcție „Relaxation Comfort” oferă o atmosfera relaxantă printr-o simplă ajustare a unghiului. Pentru optimizarea spațiului interior, acestea sunt cu 30% mai subțiri comparativ cu cele dintr-un autovehicul convențional. În plus, pasagerii beneficiază de patru porturi USB de tip C și unul de tip A. Cu ajutorul sistemului EV Performance Tune-up, conducătorul auto poate regla în funcție de preferințe direcția, puterea motorului și modul de funcționare a transmisiei. În plus, prin intermediul tehnologiei Electric Active Sound Design (e-ASD) calitatea sunetului din habitaclu se modifică în funcție de stilul de condus.
Ioniq 6 este echipat cu sistemul Highway Driving Assist 2 (HDA 2), care permite controlul vitezei și a distanței până la vehiculul din față, precum și centrarea autovehiculului pe bandă de deplasare, chiar și în cazul virajelor. În cazul în care un vehicul se aproprie din lateral, HDA 2 răspunde activ pentru a evita eventualele pericole. Dacă se depășește o anumită viteză, banda poate fi schimbată automat în direcția indicată prin simplă activare a semnalizării. Pentru anumite versiuni de echipare vor fi disponibile și funcții precum: Junction Crossing, Lane-Changing Oncoming și Lane-Changing Side Along + Evasive Steering Assist.
Remote Smart Parking Assist 2 (RSPA 2) permite parcarea/ ieșirea din locul de parcare, fără a fi necesară prezența conducătorului auto, utilizând doar cheia de acces. RSPA 2 funcționează pentru parcarea laterală, pentru cea perpendiculara, dar și pentru cea diagonală.
Hyundai Ioniq 6 dispune și de Smart Cruise Control (SCC), Forward Collision-Avoidance Assist (FCA), High Beam Assist (HBA), Driver Attention Warning (DAW), Blînd-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), Blînd-Spot View Monitor (BVM), Safe Exit Warning (SEW), Surround View Monitor (SVM), Forward/Side/Reverse Parking Collision-Avoidance Assist (PCA), Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA).