IAA 2024: Renault prezintă Estafette Concept, Ford noul Ranger PHEV, Kia gama PBV, Iveco S-eWay, iar ATP Trucks un nou Truston 8×4

18 09. 2024
Ford Ranger PHEV - IAA 2024

Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a grupului american a prezentat la IAA Transportation 2024 Ford Pro primul său pick-up Plug-in Hybrid (PHEV).

Conform producătorului, noul model oferă performanțe ridicate în ceea ce privește capacitatea de remorcare și sarcina utilă, dar păstrează caracteristicile renumite din teren accidentat ale lui Ranger, la care se adaugă posibilitatea de a rula pur electric.

Cei 690 Nm – cea mai mare valoare a oricărui Ranger – și autonomia electrică de peste 45 km sporesc atractivitatea Ranger PHEV.

Noul sistem de propulsie PHEV combină motorul Ford EcoBoost pe benzină de 2.3 litri și cutia de viteze automată cu 10 trepte cu un motor electric de 75 kW și o baterie de 11,8 kWh (net). Cuplul rezultat de 690 Nm este cel mai mare dintre toate versiunile de Ranger de serie, iar cu 279 CP, versiunea PHEV produce mai multă putere decât un Ranger V6 turbodiesel de 3.0 litri.

O nouă transmisie hibridă modulară integrează motorul electric în carcasă pentru a permite conducerea în modul hibrid. Încărcarea bateriei durează mai puțin de patru ore folosind un încărcător monofazat de 16 amperi, autonomia posibilă în modul pur electric fiind de 45 km.

Ford Ranger PHEV oferă aceleași performanțe tipice gamei – sarcină utilă de până la o tonă și capacitate de tractare de 3.500 kg, acestea fiind alăturate unui sistem de tracțiune integrală e-4WD care permite blocarea diferențialului spate.

Motorul electric permite Ranger-ului PHEV să ruleze pur electric în mai mult moduri de rulare: Auto EV, EV Now, EV Later sau EV Charge.

Pe lângă Wildtrak și XLT, Ford Pro anunță o nouă versiune ca ediție de lansare exclusivă pentru PHEV – Stormtrak. Acesta introduce Pro Power Onboard în gama Ranger, permițând clienților să alimenteze unelte cu până la 6,9 kW, direct de la bateria sistemului Plug-in, în loc să aibă nevoie de un generator.

„Noul Ranger PHEV oferă beneficiile electrificării împreună cu performanțele specifice care au construit pentru Ranger o bază de fani loiali în Europa. Am perfecționat primul nostru pick-up PHEV din Europa pentru a fi un instrument extrem de capabil pentru muncă, dar și pentru deplasarea în off-road, precum și un vehicul premium care oferă mult confort și conectivitate de top pentru îndatoririle de familie”, a declarat Hans Schep, director general Ford Pro Europa.

Ranger PHEV va fi produs în Silverton, Africa de Sud, iar primele livrări către clienți sunt așteptate în primăvara anului 2025.

KIA prezintă PV5 și PV7

Așa cum ați aflat deja de la Economica.net, Kia se pregătește să lanseze în Europa o întreagă gamă de vehicule comerciale. Deocamdată, la IAA Transportation 2024, producătorul din Coreea de Sud a prezentat modelele PV5 și PV7, primele rezultate ale conceptului Platform Beyond Vehicle (PBV).

Kia a dezvoltat o platformă inovatoare, special pentru vehiculele utilitare electrice, care poate fi adaptată la diferite lungimi de ampatament, pentru a permite cu ușurință o gamă largă de dimensiuni și tipuri de caroserie. Cu manevrabilitate, putere și accelerație impresionante, PBV-urile, de la dimensiuni mici și mijlocii până la dimensiuni mari, se comportă extraordinar pe drumurile din afara localităților și în zonele urbane. Acestea oferă cea mai bună manevrabilitate din clasă, cu o rază de bracare care facilitează parcarea în spații înguste și deplasarea în centrul orașului.

Centrate pe nevoile clientului și ideale atât pentru clienții B2B, cât și pentru clienții privați, PBV-urile Kia combină în mod unic vehiculele electrice destinate pentru anumite activități cu soluții software avansate, actualizări prin satelit și cele mai bune dimensiuni și capacități de încărcare. Conceptul PV5, conceptul PV5 People Mover, conceptul PV5 High Roof și conceptul PV7 au fost toate expuse la standul Kia. Introducerea versiunii de producție este planificată pentru vara anului 2025.

Vehiculele PBV Kia fac parte din strategia Plan S a mărcii, care include extinderea gamei de automobile electrice. Conceptul PBV este construit pe patru piloni – Drive, Charge, Connect și Work.

PBV-urile Kia vor utiliza rețeaua Kia Charge care oferă acces la peste 780.000 de puncte de încărcare în 28 de țări europene. Poate fi folosită și rețeaua IONITY, cu peste 4.100 de puncte de încărcare în 24 de țări europene. Cu încărcare ultra-rapidă, un vehicul PBV se poate încărca de la 10% la 80% în mai puțin de 30 de minute, permițând clienților să încarce bateria în timpul pauzei de masă sau în timpul vizitei la un client. De asemenea, PBV-urile Kia vor oferi încărcare de 22 kW AC pentru o optimizare mai bună și costuri mai mici și încărcare rapidă de până la 150 kW DC.

De asemenea, PBV-urile Kia vor putea utiliza funcția V2L, făcându-le unități mobile de energie capabile să alimenteze dispozitive, unelte, unități de refrigerare, echipamente de urgență și multe altele. În viitor, clienții pot face schimb de energie cu rețeaua prin intermediul ecosistemului V2G, pentru a ajuta la optimizarea costului total al deținerii vehiculului și pentru a contribui la utilizarea sustenabilă a energiei electrice.

Iveco a adus la Hanovra noul S-eWay Rigid

La IAA Transportation 2024, cea mai importantă platformă pentru logistică și vehicule comerciale, Iveco își implementează strategia de a aduce soluții cu emisii zero de carbon în toate segmentele și aplicațiile pentru a-și sprijini clienții în călătoria lor către emisii zero.

Astfel, producătorul de vehicule comerciale a prezentat gama sa extinsă de vehicule alimentate cu biodiesel, bio-metan, baterii electrice și hidrogen – rezultatul abordării sale neutre din punct de vedere tehnologic privind decarbonizarea. De asemenea, marca deschide noi drumuri cu două vehicule aflate în premieră mondială la IAA: S-eWay Rigid cu emisii zero pentru sarcini grele și eMoovy, vehiculul comercial electric ușor dezvoltat împreună cu Hyundai care își face debutul în partea superioară a segmentului mediu de până la 3,5 tone.

„Aici, la IAA, dezvăluim cele mai recente produse rezultate din abordarea noastră neutră din punct de vedere tehnologic. Noile S-eWay Rigid și eMoovy completează gama noastră de vehicule electrice pentru a le oferi clienților noștri flexibilitatea unei game extinse de vehicule cu ADN-ul profesional, versatilitatea, performanța și robustețea care sunt marca Iveco”, a declarat Luca Sra, președinte Truck Business Unit, Iveco Group.

VECO S-e Way Rigid a fost proiectat pentru flexibilitate și versatilitate, cu o gamă variată de modele, cabine, suspensii și ampatamente și disponibilitatea a 4, 5 sau 7 baterii în diferite dispuneri, permițând configurații pentru toate aplicațiile. Cu o autonomie de până la 400 km și capacități de încărcare rapidă de până la 350 kW, acesta oferă o soluție pentru aplicații urbane și regionale. Cabina oferă confort fără efort și o experiență superioară pentru șofer, cu o conducere fără zgomot și vibrații. Iveco S-eWay Rigid cu ADN-ul său electric este pregătit pentru misiuni urbane și regionale.

Producătorul își aduce experiența dovedită și moștenirea profesională într-un nou segment cu eMoovy. Singurul șasiu electric din segmentul mediu 2,5t – 3,5 tone se remarcă prin rezistența, robustețea și versatilitatea remarcabile, precum și prin designul ușor de modificat pentru aplicații multiple. Cabina, construită de Hyundai, stabilește noi standarde în ceea ce privește viața la bord, oferind un confort asemănător celui al unei mașini, îmbinat cu funcționalitatea. eMoovy.

Renault a prezentat conceptul Estafette

Renault este un expozant cu prezență regulată la expozițiile auto, inclusiv IAA Transportation, eveniment care a avut loc pentru prima dată în 1992. În cadrul din 2024, Renault prezintă în premiera mondială un concept car care prefigurează viziunea mărcii pentru vehiculele comerciale și oferă indicii asupra modului în care acestea vor fi „reinventate” în viitorul apropiat.

Conceptul Estafette este o viziune asupra modului în care Flexis – o companie independentă lansată de grupurile Renault, Volvo și CMA CGM – va face față provocărilor tranziției energetice și logisticii ultimului kilometru. Vehiculul, o furgonetă compactă, dar spațioasă, complet electrică, care combină lungimea lui Kangoo L2, agilitatea lui Clio și capacitatea de încărcare a lui Trafic L1H2, este proiectat pentru deplasarea în orașe.

Estafette Concept este complet conectat și valorifică arhitectura SDV (Software-Defined Vehicle) din platforma FlexEVan dezvoltată de Ampere. Arhitecturile eletrice SDV joacă un rol esențial în creșterea performanței și rentabilității vehiculelor de nouă generație. De asemenea, acestea integrează caracteristici avansate, inclusiv actualizări în timp real și întreținere predictivă. În ansamblu, conform producătorului, acestea contribuie la reducerea costurilor de utilizare cu aproximativ 30%.

Estafette Concept are multe în comun cu emblematica furgonetă Renault din 1959. Originalul a fost primul vehicul al mărcii franceze care avea montat întregul grup motopropulsor – motor și transmisie – în față pentru a elibera spațiul din spate pentru încărcătură. Conform oficialilor Renault, conceptul Estafette va deveni o furgonetă de serie peste doi ani.

Tot la IAA Transportation 2024 din Hanovra, Renault a prezentat și Master H2-Tech Prototype. Noul Renault Master este singurul vehicul din clasa sa fabricat în totalitate în Franța. Platforma multi-energie (combustie internă, electrică și hidrogen) și toate variantele de caroserie sunt fabricate pe aceeași linie de asamblare la uzina Batilly (lângă Metz), iar motoarele, cutiile de viteze și bateriile sunt fabricate tot în Franța,. Oficialii mărcii susțin că 84% dintre furnizorii acestui model sunt stabiliți în Franța.

În timp ce versiunile cu combustie internă și electrică sunt deja pe piață, noul Renault Master va fi comercializat într-o versiune cu hidrogen H2-Tech în 2025.

Această versiune alimentată cu hidrogen oferă o autonomie WLTP de 700, indiferent de condițiile meteorologice, și un timp de reîncărcare de doar cinci minute.

Truston 8×4 debutul românilor de la ATP Trucks Automobile la IAA

Nu în ultimul rând, printre expozanții de la IAA Transportation se află și românii de la ATP Trucks Automobile, companie din Baia Mare care asamblează deja cunoscutele camioane Truston.

Producătorul român de vehicule comerciale și de transport persoane, aflat la prima sa participare la prestigioasaexpoziție auto IAA Transportation, a prezentat noul model Truston 8×4.

La cinci ani de la lansarea primului său produs, ATP Trucks expune la Hanovra gama sa actuală și variată de vehicule și soluții de transport. În premieră, este prezentat noul model al autocamioanelor și autobasculantelor Truston 8×4, precum și cel mai nou produs din portofoliul companiei, semiremorca basculabilă cu 3 axe, produsă la Baia Mare sub brandul Stamer.

Printre îmbunătățirile aduse camionului Truston 8×4 se numără transmisia automată AMT cu 16+2 trepte – care optimizează schimbările de viteze pentru o eficiență sporită a consumului de combustibil și un confort îmbunătățit în operare, garda la sol mărită la 530 mm – ideală pentru terenuri dificile și prevenirea deteriorărilor în medii solicitante și asistența video cu camera 360 de grade – care crește siguranța și manevrabilitatea vehiculului, oferind șoferilor o vizibilitate completă.