Iacob, JTI: Bulgaria, a doua sursă a ţigărilor de contrabandă
Potrivit acesteia, alţii preferă să facă „un mic trafic de frontieră”, în condiţiile în care există un potenţial profit din a cumpăra ieftin din Bulgaria şi a vinde mai scump în România.
„Preţul continuă să fie un reper destul de important pentru consumator, dincolo de conştientizare, de educaţia pe care o facem. Ceea ce observăm în industria noastră este „fenomenul bulgaresc”, dacă aş putea să-i spun aşa. Cercetarea Novelle a arătat că, în ultimele luni, Bulgaria devine a doua sursă a ţigărilor de contrabandă. Avem mulţi români care merg în vacanţă, în Bulgaria, şi pentru că preţul acolo este mult mai mic decât în România, vin cu ţigări pe care le cumpără de pe piaţa legală din Bulgaria. Unele produse nu au etichetă ori avertismentul de sănătate este în limba respectivă. Preţul devine determinant şi omul, plecat în vacanţă, preferă să vină cu 40 de pachete de ţigări din Bulgaria sau să existe un mic trafic de frontieră tocmai pentru că există un potenţial profit din a cumpăra ieftin din Bulgaria şi a vinde mai scump în România”, a menţionat Oana Iacob, la evenimentul „Contrabanda, duşmanul ignorat al pieţei libere şi al bugetului”, organizat de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC).
Potrivit acesteia, JTI are campanii anuale de conştientizare în ceea ce priveşte aspectele nocive ale contrabandei, fiind susţinute de-a lungul vremii peste 60 de echipe canine dedicate pentru detectarea ţigărilor, drogurilor şi banilor.
„Contrabanda, în cazul cazul industriei noastre, este influenţată în mod semnificativ de politica de accizare. Creşterile bruşte şi neprevăzute ale accizei au generat contrabandă. Ni s-a tot spus că acciza din România nu este la nivelul ţărilor din Vest, trebuie să ne aliniem la nivelul ţărilor mai dezvoltate din Europa de Vest. Noi spunem de fiecare dată: haideţi să ne uităm la accizele din regiunea noastră. Avem două ţări cu care suntem vecini non-UE, Moldova şi Serbia, dar şi ţări vecine UE, Bulgaria, Ungaria sau mai îndepărtate, Polonia, unde nivelul accizei este mult mai redus decât în România. În Bulgaria, abia dacă a depăşit 90 euro/1.000 ţigarete, minimum impus de UE, în Polonia este undeva la 110 euro/1.000 de ţigarete, în România este circa 135 euro/1.000 ţigarete”, a mai spus Oana Iacob.
În ceea ce priveşte preţul la ţigarete raportat la puterea de cumpărare, ea a subliniat că România se află în top 3 cu cele mai scumpe ţigarete, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit reprezentantului JTI, în România preţul pe pachetul de ţigări este de 10,19 dolari, al treilea cel mai scump din UE, după Irlanda şi Franţa.