Ialomiţianu: Comisia de buget-finanţe dă astăzi votul final pe Codul Fiscal cu reducerea TVA la 19%

Economica.net
22 06. 2015
comisie_f2_47217200

El a precizat că PNL susţine aprobarea Codului Fiscal, deşi există suspiciuni cu privire la datele prezentate de Guvern referitor la sustenabilitatea măsurilor.

‘Sunt o serie de amendamente la Codul Fiscal, inclusiv acel amendament de reducere a TVA de la 24% la 19%, începând cu 1 ianuarie 2016, depus de PNL. După ce a fost finalizat, înainte de votul final, a fost trimis la Ministerul Finanţelor pentru a fi discutat cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Am înţeles, din discuţiile cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, că FMI şi CE nu sunt de acord cu reducerea TVA de la 1 ianuarie (…), aşa că acordul este în aer. Noi ne întâlnim azi la orele 14,00 să dăm votul final’, a explicat Ialomiţianu.

El a precizat că PNL susţine în continuare reducerea TVA, însă se bazează pe datele prezentate de Guvern.

‘Sigur că Ministerul de Finanţe ar trebui să ne spună sustenabilitatea, pentru că datele sunt la ei. Şi noi susţinem în continuare (reducerea TVA – n. r.) pentru că vedem – şi ministerul şi premierul, reprezentanţi ai PSD – spun că este sustenabilă’, a explicat deputatul.

Potrivit acestuia, impactul bugetar pe întreg anul viitor pentru reducerea TVA de la 24% la 20% este de 7,6 miliarde de lei, iar pentru reducerea la 19% depăşeşte 9 miliarde de lei. La această sumă se adaugă 4,5 miliarde de lei proveniţi din reducerea TVA la alimente pentru 2016.

Gheorghe Ialomiţianu a precizat că reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional au solicitat membrilor Comisiei pentru buget-finanţe, la vizita din luna mai, să nu voteze Codul Fiscal în forma prezentată de Guvern, întrucât situaţia încasărilor bugetare nu este bună, iar afirmaţiile premierului nu sunt adevărate.

Instituţiile financiare internaţionale au transmis deputaţilor că ţintele bugetare convenite cu Guvernul Ponta vor fi depăşite, în cazul adoptării Codului Fiscal în forma prezentată de Guvern, deficitul ajungând la 3,5% în 2016, deşi a fost convenit un nivel de 1,2%.

‘Guvernul ne spune altceva. Totuşi, atât premierul, cât şi ministrul Finanţelor, au o responsabilitate. Ne-au trimis cifre bugetare în baza cărora măsurile de reducere a TVA şi alte reduceri sunt sustenabile din punct de vedere financiar. Eu cred că e o răspundere a actualului Guvern să ne spună dacă cifrele sunt reale sau nu. Dacă nu sunt reale, este chiar şi o răspundere penală din partea premierului şi a ministrului de Finanţe. În această după-amiază, PNL va susţine în Comisia de buget-finanţe amendamentele la Codul Fiscal, dar după o discuţie cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor. (…) Ne bazăm pe Guvern’, a subliniat fostul ministru al Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu.