Iancu: Gazele s-au scumpit cu 50% de la 1 aprilie. ANRE a dezinformat când a spus că preţurile vor creşte cu 2,5%

Preţul gazelor vândute de producătorii interni a crescut cu 50% din aprilie, când piaţa a fost liberalizată, deşi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) dădea asigurări că scumpirea nu va fi mai mare de 2,5%, a declarat, joi, deputatul Iulian Iancu, preşedintele comisiei de anchetă privind activitatea ANRE, la finalul unei noi runde de audieri.
Economica.net - joi, 02 nov. 2017, 20:12
Iancu: Gazele s-au scumpit cu 50% de la 1 aprilie. ANRE a dezinformat când a spus că preţurile vor creşte cu 2,5%

‘Astăzi (joi – n.r.) am aflat lucruri extrem de grave, pe care personal le-am anticipat în luna martie, dar multă lume atunci nu avea urechi de auzit. Operatorii ne-au prezentat contracte de achiziţie gaze cu 25% mai mari pe timpul verii decât s-a estimat la 1 aprilie 2017, adică de nivelul prevăzut de reglementator, care ne-a spus tuturor că vom înregistra timp de un an, ca urmare a procesului de liberalizare, o creştere de doar 2,5%. Astăzi, operatorii ne-au prezentat date şi informaţii din contractele lor, din care s-au putut constata creşteri cu 25% în timp de vară şi 50% pentru sezonul rece. Ce ţară pe această planetă şi cum ar putea România, pentru consumatorul ei casnic, să suporte o creştere de 50%, fără să-şi asume riscuri extraordinar de mari? Deja 50% din vulnerabilii României sunt vulnerabili din cauza creşterilor de preţuri la energie electrică şi gaze naturale’, a arătat Iancu.

Potrivit acestuia, ANRE a dezinformat opinia publică atunci când a anunţat că nu vor fi scumpiri mai mari de 2,5% dacă liberalizăm piaţa.

‘În afara faptului că înregistrăm creşteri atât de mari, am avut şi refuz de ofertă de cantitate în piaţă, astfel încât unii operatori nu-şi au acoperite cantităţile necesare consumatorilor lor. Vorbim de cei mari. Dar ce se întâmplă cu furnizorii mici, cu distribuitorii care au câteva localităţi, care sunt acum într-un pericol foarte mare de a nu putea asigura furnizarea pe timpul iernii. Cel mai grav aspect mi se pare cel legat de afirmaţia unor furnizori care au spus că nu pot asigura în totalitate cantităţile, că producţia internă în anumite zile ale iernii nu vor mai putea asigura consumul intern, că suntem descoperiţi la un consum zilnic de 75 de milioane de metri cubi de gaze naturale, cu 15 milioane pe care trebuie să le luăm din import, evident la un preţ foarte mare’, a continuat deputatul PSD.

Iancu a mai spus că, dacă România va exporta gaze, va rămâne vulnerabilă în faţa importurilor din Rusia.

‘Dacă depindem de import, trebuie să-mi pun o întrebare serioasă legat de obligaţia mea de export. Acum înţelegeţi de ce am insistat, în dezbaterile privind OUG 64, să nu fim atât de uşor de acord cu exportul gazelor din România? Pentru a ne asigura şi importul de gaze în consecinţă, adică dacă exportăm un miliard de metri cubi, trebuie să ştim de unde importăm un miliard de metri cubi, pe ce coridoare şi la ce preţ, pentru că altfel ne exportăm securitatea energetică a României’, a arătat el.

Referitor la scrisoarea comisarului european pentru Energie, Miguel Canete, care îi atrage atenţia că amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 ar însemna blocarea exporturilor, Iancu a susţinut că în acel act normativ nu există nicio prevedere care ducă la această interpretare.

‘În răspunsul meu îl întreb care este prevederea din ordonanţă care înseamnă piedică la export. Dar adaug că noi, România, solicităm şi soluţie pentru import, în contrapartidă cu exportul, pentru că suntem într-o regiune unde singura sursă de import este Gazprom, regiune pentru care Uniunea Europeană s-a angajat să realizeze coridoare de transport gaze naturale din alte surse. În ce stadiu sunt? Când ne vom putea baza pe acele coridoare şi acele cantităţi? Dacă nu ne bazăm odată ce exportăm, este aceasta o încălcare a tratatului în ceea ce priveşte securitatea tuturor statelor membre? Aceste lucruri le veţi găsi în scrisoarea mea către domnul comisar’, a mai spus Iancu.

Comisia de anchetă va chema la audieri joia viitoare doi foşti miniştrii ai Energiei, Răzvan Nicolescu şi Andrei Gerea, pe preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, reprezentanţi ai marilor şi micilor consumatori de energie şi gaze din România, precum şi companiile Nuclearelectrica şi Transgaz, care nu s-au prezentat săptămâna trecută.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...