Ianukovici: Sunt preşedintele legitim al Ucrainei şi mă voi întoarce în curând la Kiev

Preşedintele destituit Viktor Ianukovci a afirmat marţi că este încă 'preşedintele legitim al Ucrainei', dând asigurări că va reveni în curând la Kiev. El a făcut declaraţiile într-o nouă conferinţă de presă susţinută marţi la Rostov-pe-Don, oraş în sudul Rusiei, situat nu departe de frontiera cu Ucraina, potrivit AFP.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 10:48
Ianukovici: Sunt preşedintele legitim al Ucrainei şi mă voi întoarce în curând la Kiev

‘Vreau să reiterez că rămân singurul preşedinte legitim al Ucrainei şi comandant suprem al armatei. Eu nu mi-am părăsit funcţia’, a afirmat Ianukovici, care a precizat că este sigur că forţele armate vor refuza să dea ascultare ‘ordinelor criminale’.

‘De îndată ce îmi vor permite circumstanţele – sunt sigur că nu peste mult timp – voi reveni neapărat la Kiev’, a declarat preşedintele destituit la sfârşitul lunii februarie, după trei luni de manifestaţii soldate cu aproape 100 de morţi.

‘Poporul ucrainean se scufundă în anarhie, forţele obscure caută să provoace un război civil în ţară’, a mai spus preşedintele demis, insistând că la putere la Kiev s-au instalat ‘forţe obscure’.

‘Vreau să mă adresez comunităţii internaţionale: nimeni nu are dreptul să susţină o lovitură de stat’, a mai spus Ianukovici, calificând noua putere pro-occidentală drept o ‘clică’ compusă din ‘ultranaţionalişti şi neo-fascişti’.

‘Persoane cu cagule pe cap patrulează în oraşe, anarhia a cărui victimă este poporul ucrainean câştigă teren. Din armată sunt demişi ofiţeri superiori, care se opun utilizării forţelor armate ucrainene împotriva civililor în partea de sud-est. Gândiţi-vă la asta! Ei doresc să aducă armata sub steagul lui Bandera (colaborator nazist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial) şi să declanşeze un război civil’, a declarat Ianukovici, citat de Ria Novosti.

Fără a invoca direct referendumul prevăzut pentru duminică privind alipirea Crimeii la Rusia, Ianukovici a afirmat că peninsula ‘Crimeea se separă’ de Ucraina din cauza politicii ‘neo-fasciştilor’ care au venit la putere la Kiev, asigurând că Ucraina îşi va reveni ‘şi îşi va regăsi unitatea’.

‘Actele voastre au condus la separarea Crimeii; chiar şi sub ameninţarea armelor, populaţia din sud-est (majoritar rusofon) cere să fie respectată şi să-i fie respectate drepturile’, a spus el, adresându-se noii puteri.

El a avertizat că, în viitorul apropiat, se va produce o deteriorare gravă a situaţiei socio-economice din ţară, iar cei aflaţi la putere la Kiev vor da vina pe el şi, probabil, pe Rusia. ‘Măsurile planificate de tăiere a pensiilor şi salariilor le consider antinaţionale. Noi am avut un plan de menţinere a nivelului de trai al poporului ucrainean. Acum, după preluarea puterii, acesta a devenit imposibil’, a spus fostul şef al statului ucrainean, a cărui legitimitate nu mai este recunoscută în Europa şi SUA.

‘Vom depăşi aceste probleme. Ţara îşi va reveni şi-şi va regăsi unitatea’, a mai declarat el, în timp ce autorităţile ruse, care au trimis mii de persoane înarmate în Crimeea, par să susţină perspectiva unei divizări a ţării şi au declarat că Ianukovici nu are niciun viitor politic, comentează France Presse.

Preşedintele destituit al Ucrainei a mai susţinut o conferinţă de presă la 28 februarie, după fuga sa de la Kiev, tot în oraşul Rostov-pe-Don, nu departe de graniţa ucraineană, când a spus că intenţionează să ceară sprijin militar Rusiei.

Te-ar mai putea interesa și
CNPP: 419.957 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, în septembrie 2024
CNPP: 419.957 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, în septembrie 2024
Un număr de 419.957 de persoane beneficiau, în luna septembrie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, cu 1.391 mai puţine faţă de luna anterioară, conform datelor......
Gigantul Masdar construiește și cumpără regenerabile în zona Balcanilor, dar la noi parteneriatul cu Hidroelectrica, vechi de un an și jumătate, rămâne la nivel de hârtii
Gigantul Masdar construiește și cumpără regenerabile în zona Balcanilor, dar la noi parteneriatul cu Hidroelectrica, ...
Gigantul emiratez Masdar rămâne la nivel de hârtii în partemeriatul pe care în are cu Hidroelectrica pentru proiecctele ...
Iranul a trimis sateliţi în Rusia pentru a fi lansaţi în spaţiu, potrivit Tasnim
Iranul a trimis sateliţi în Rusia pentru a fi lansaţi în spaţiu, potrivit Tasnim
Iranul a trimis doi sateliţi de proprie fabricaţie în Rusia pentru a fi plasaţi pe orbită de o rachetă rusească, în ...
Internet gratis în România și toată Europa. Ce trebuie să faci pentru a te conecta
Internet gratis în România și toată Europa. Ce trebuie să faci pentru a te conecta
Localitățile din Uniunea Europeană, inclusiv cele din Româna, au creat încă din 2018 rețele de internet wireless cu ...