Acţionarii minoritari: IAR Braşov, în pericol de a rămâne doar cu „datoriile şi cu muncitorii“

20 03. 2012
smurd_45297000_65915300

„Potrivit deciziei respective, toate activele importante şi valoroase al companiei, inclusiv date despre licenţele de fabricare a elicopterelor ar urma să fie transferate la Eurocopter, iar fabrica să rămână doar cu datoriile şi cu muncitorii“, a dclarat, pentru ECONOMICA.NET, Cristian R. Fäder, directorul pentru România al companiei olandeze Middle Europe Investments (MEI).

Compania olandeză administrează singurul fondul Roemenie en Bulgarije (RBF), singurul fond străin de investiţii cu o expunere concentrată aproape exclusiv pe România. SIF Transilvania (SIF3) s-a alăturat demersului olandezilor.  RBF şi SIF 3 sunt acţionari minoritarti ai IAR Ghimbav, în timp ce Statul deţine 65% din acţiuni prin  Ministerul Economiei, potrivit datelor Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În 17 iunie 2010, Guvernul semna cu Eurocopter SAS „acordul cadru  de cooperare“ prin care IAR Ghimbav trebuia să participe cu active la majorarea de capital a Eurocopter România, în contul participaţiei de 49% la capitalul acesteia.  

Prin acord, la Ghimbav urma să fie create „trei centre de competenţă, unul pentru mentenanţa elicopterelor Puma şi Super Puma, un centru unde vor fi asamblate elicopterele Eurocopter şi un centru de fabricare a componentelor şi subansamblelor pentru elicoptere. Unul dintre obiective este producţia de elicoptere”, declara ministrul economiei de atunci, Adriean Videanu.

Ulterior, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării întocmea un memorandum care avea să fie invocat în Hotărârea nr. 5 a AGA IAR din 16 iunie 2010, contestată acum de acţionarii minoritari.
Potrivit acţionarilor contestatari, IAR Ghimbav nu mai rămâne cu mare lucru. Hotârîrea în cauză prevede participarea  „IAR la majorarea capitalului social al Eurocopter România SA cu un aport în natură constând în terenuri, clădiri, mijloace fixe, pregătire de fabricaţie, documentaţia tehnică aferentă activităţilor de MRO pentru elicopterele IAR 316 B Alouette III şi IAR 330 Puma“.
Aportul IAR la creşterea capitalului social al Eurocopter România SA era evaluat la 3.259.000 euro şi „reprezintă valoarea activelor aportate la Eurocopter România SA”, se spune în decizie respectivă.

Grupul franco-germano-spaniol Eurocopter este o divizie a grupului aeronautic EADS, iar Eurocopter România a fost înfiinţată în 2002 cu producătorul de elicoptere IAR Ghimbav.

Încă din acea vreme, oficialii fabricii Eurocopter de la Donauwörth (Germania),  lăsau să se înţeleagă faptul că producţia de elicoptere ar fi mai eficientă, dacă ar fi mutată în Germania. „Mentenanta este de trei ori mai profitabilă decât producţia propriu-zisă„, spunea, în 2007, Christopher Bach, purtatorul de cuvant de atunci al Eurocopter Germania ziariştilor români invitaţi la Donauwörth.