Iaşi, 24 ianuarie: Primarii de la Chişinău, Cernăuţi şi Iaşi au semnat un acord privind administraţia publică şi educaţia

Economica.net
24 01. 2015
palatul_culturii_iasi_jurnalspiritual_eu_21385700

Primarii din Iaşi, Chişinău (R.Moldova) şi Cernăuţi (Ucraina) au semnat, sâmbătă, la Iaşi, în prezenţa premierului Victor Ponta, un acord de colaborare în domeniul educaţiei, culturii şi administraţiei publice.

Acordul a fost semnat în Sala Gotică a mănăstirii Trei Ierarhi, la eveniment fiind prezent şi Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

„Avem bucuria să ne unim în continuare cu cele două oraşe, Chişinăul şi Cernăuţiul, în proiecte concrete, pentru că trăim la fel, simţim la fel, avem obiective comune. În anul 2008, tot la 24 ianuarie, am semnat cu primarul Chişinăului, domnul Chirtoacă, actul de înfrăţire între cele două oraşe. Apoi am reuşit să facem înfrăţirea cu Cernăuţiul, într-o altă zi de sărbătoare, pe 14 octombrie, de ziua Sf Cuv. Parascheva. Astăzi, tot la 24 ianuarie, când e prima oară când sărbătorim această zi ca sărbătoare legală, semnăm un protocol de colaborare în domeniul educaţiei, culturii şi în domeniul administraţiei publice. E vorba de proiecte concrete, cele două oraşe vor sprijini Iaşiul pentru a putea deveni Capitală Culturală Europeană, o capitală care să emane mai departe acest spirit european în toată această regiune a Europei”, a spus primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita.

El a ţinut să mulţumească primarilor Chişinăului şi Cernăuţiului, Dorin Chirtoacă şi Oleksi Kaspruk, că nu s-au gândit la partea politică, ci se gândesc la problemele administrative comune celor care se află la dreapta şi la stânga Prutului.

Cu acest prilej, primarul Cernăuţiului a spus celor prezenţi că, în urmă cu 156 de ani, poporul român a reuşit, cu eforturi comune, să construiască o ţară frumoasă. „Acum a venit rândul nostru ca, prin eforturi comune, să construim o Europă nouă, un viitor european”, a spus Oleksi Kaspruk, primarul Cernăuţiului.

„Sunt bucuros să revin de fiecare dată acasă, la Iaşi, unde am învăţat, unde am venit să facem înfrăţirea între oraşe, unde revin de fiecare dată cu plăcere pentru că nu simt niciun fel de frontieră între noi, mai ales că au fost înlăturate vizele. Acum 156 de ani, din punctul meu de vedere, a început procesul de realizare a unităţii naţionale, dar şi de integrare europeană a României.(…) Iată că România este aşezată. Acum, fiecare trebuie să facă să trăiască mai bine. Sperăm că acelaşi lucru se va întâmpla şi pentru noi, cei de dincolo de Prut, atât cei din Basarabia, cât şi cei din Bucovina. Sper să nu ne ia şi nouă 150 de ani ca să se facă dreptate şi pentru cei de dincolo de Prut. Să sperăm că, prin asemenea proiecte şi iniţiative, cum este cel de astăzi, să reuşim să aducem mai aproape prin proiectele europene, să reuşim să avem schimburi mai strânse şi, de ce nu, această autostradă care să lege Moldova de Europa să aibă din start extensii direct la Bucureşti şi Cernăuţi. Asta ar fi cea mai bună Unire în secolul XXI”, a spus primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Prezent la eveniment, premierul Victor Ponta a spus primarilor celor trei oraşe că aceste colaborări sunt utile şi binevenite atât timp cât „ne simţim toţi fraţi şi prieteni şi mergem în aceeaşi direcţie”.

„Împreună au şanse mult mai mari. Şi să ajungă capitală europeană, să îşi dezvolte proiecte comune, să promoveze valorile noastre comune. Anul trecut, am avut o întâlnire cu cei trei prim-miniştri (ai României, Republicii Moldova şi Ucrainei), am spus şi atunci, şi o spun şi acum: România nu e Uniunea Sovietică. Nu vrea să ia ceva cu forţa de la altcineva. România este o ţară care a încercat, în ultimii ani, să se dezvolte, să meargă spre valorile europene. Avem o datorie ca pentru cei din Basarabia, din Bucovina, în primul rând să arătăm un exemplu de succes, să îi ajutăm să înveţe din greşelile noastre, să nu facă aceleaşi greşeli. De asemenea, trebuie să facem tot ceea ce este bun pe partea asta a Prutului, sau pe partea asta a Bucovinei, să încercăm să facem şi pe partea cealaltă. Cu toţii avem nevoie de grădiniţe, de şcoli, locuri de cultură, de o infrastructură foarte bună, de o autostradă, de energie, de tot ceea ce e nevoie ca oamenii să trăiască în bunăstare şi pace”, a spus premierul Victor Ponta. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Vicenţiu Purcărea)

Sărbătoarea

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au ascultat imnul României, sâmbătă dimineaţa, în Piaţa Unirii din Iaşi, împreună cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi primarul oraşului Cernăuţi, Oleksi Kaspruk, la deschiderea festivităţilor de sărbătorire a împlinirii a 156 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească, potrivit Agerpres.

Momentul a fost urmat de un ceremonial religios oficiat de Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

„În spatele unităţii şi solidarităţii unei naţiuni trebuie să stea responsabilitatea. A fiecăruia dintre noi, dar mai cu seamă a clasei politice. A celor aleşi să reprezinte interesele şi să împlinească aspiraţiile acestui popor. Responsabilitate este un cuvânt pe care va trebui să îl redescoperim. Nu doar în vocabularul politic, ci ca fundament pentru decizii şi acţiuni”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, în discursul său.

Potrivit programului, după susţinerea discursurilor, va urma ceremonialul depunerii de coroane la monumentul dedicat lui Al. I. Cuza din Piaţa Unirii, defilarea detaşamentelor militare, intonarea Horei Unirii şi desfăşurarea Horei Populare. De la ora 12,00, timp de o oră, în Piaţa Unirii este programat momentul folcloric ‘Noi suntem români’. În acelaşi timp, oficialităţile se vor deplasa la Biserica ‘Trei Ierarhi’, unde va fi oficiată o slujbă şi vor fi depuse coroane de flori la mormântul domnitorului Al. I. Cuza.

După acest moment, primarii Iaşiului, Chişinăului şi Cernăuţiului vor semna, în Sala Gotică a lăcaşului de cult, un protocol privind educaţia şi cultura.

De la ora 13,00, municipalitatea va oferi peste 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert tuturor cetăţenilor veniţi în Piaţa Unirii.