IATA: Cererea pentru călătorii aeriene interne şi externe se redresează

02 09. 2021
avion_pasageri_76708900

„Restricţiile de călătorie majore impuse de autorităţi continuă să întârzie redresarea pieţelor internaţionale. Există diferenţe semnificative între unele regiuni şi între călătoriile interne, care în iulie s-au redresat la aproximativ 15% din nivelul înregistrat înaintea pandemiei, şi cele externe, unde nivelul este de 73,6%”, apreciază IATA.

În iunie, călătoriile interne erau cu 22% sub nivelul înregistrat în iunie 2019, iar cele internaţionale cu aproape 81%.

Cea mai afectată rămâne regiunea Asia-Pacific, unde în iulie s-a înregistrat o scădere a traficului internaţional de 94%, comparativ cu nivelul de dinaintea pandemiei. Multe ţări din regiune şi-au păstrat în mare măsură graniţele închise din martie 2020, perspectiva redeschiderii diminuându-se în ultimele luni, după ce ţările dependente de turism, ca Australia, Malaezia şi Thailanda, au raportat creşteri semnificative ale infecţiilor.

Controalele la frontiere sunt atenuate lent, traficul internaţional în Europa şi America de Nord se redresează, ajungând în iulie la aproximativ 60% sub nivelul înregistrat în iulie 2019, apreciază IATA.

„Pentru redresarea călătoriilor internaţionale este nevoie ca guvernele să restabilească libertatea de circulaţie”, a afirmat directorul general al Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni, Willie Walsh.

Guvernele Uniunii Europene au convenit luni să înlăture SUA şi alte cinci state de pe lista UE a ţărilor sigure pentru călătorii, ceea ce înseamnă că vizitatorii din aceste ţări probabil se vor confrunta cu restricţii mai aspre, precum obligativitatea testelor şi perioade de carantină.

Kosovo, Israel, Muntenegru, Liban şi Macedonia de Nord au fost şi ele scoase de pe lista ţărilor sigure pentru călătorii.

Lista UE a ţărilor sigure pentru călătorii include 17 ţări, printre care Canada, Japonia şi Noua Zeelandă.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.