Companiile aeriene din întreaga lume ar urma să înregistreze anul acesta profituri cumulate record de 39,4 miliarde de dolari, faţă de 36,3 de miliarde de dolari estimate anterior, mai mult de jumătate fiind generate de operatorii din America de Nord. Ar fi al cincilea an consecutiv de îmbunătăţire a câştigurilor iar marja netă de profit ar urma să se situeze în 2016 la 5,6%, a previzionat IATA.
Industria aeriană şi-a majorat profitabilitatea datorită majorării numărului de călători şi a veniturilor suplimentare. Combustibilul ar urma să reprezinte sub 20% din cheltuielile companiilor aeriene în 2016, faţă de 33% în perioada 2012-2013, a afirmat directorul general al IATA, Tony Tyler.
Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni a informat luni că traficul aerian global de pasageri a crescut cu 4,6% în aprilie, în timp ce transportul aerian de marfă a crescut cu 3,2%, după ce atacurile sinucigaşe de la aeroportul din Bruxelles au provocat decesul a 16 persoane în luna martie. IATA estimează că în absenţa impactului atacurilor de la Bruxelles, cererea globală pentru transportul aerian de pasageri ar fi înregistrat o creştere de aproximativ 5%.
Companiile aeriene din întreaga lume profită de pe urma preţului redus al petrolului, însă încetinirea economică şi scăderea preţului biletelor reprezintă probleme pentru un sector care operează cu o marjă de profit redusă.
IATA este o organizaţie care reprezintă aproximativ 260 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 83% din traficul aerian mondial.