IATA solicită CE suspendarea normelor privind sloturile de aeroport până în toamna lui 2021, în ciuda opoziției categorice a firmelor low-cost

Economica.net
26 11. 2020
3570346_07531700

Legislaţia europeană obligă transportatorii aerieni să utilizeze cel puţin 80% din sloturile lor de decolare şi aterizare pe aeroporturi, în caz contrar riscând să le piardă în următorul an. În primăvara acestui an, Comisia Europeană a propus suspendarea aplicării clauzei use-it-or-lose-it a Regulamentului (UE) nr. 95/93 privind alocarea sloturilor pe aeroporturile din UE până la data de 31 martie 2021.

Proiectul de propunere elaborat în comun de Asociaţia Internaţională de Transportat Aerian (IATA), Consiliul Internaţional al Aeroporturilor (ACI) şi coordonatorii sloturilor de aeroport cere organismelor de reglementare să suspende aplicarea acestor norme pentru o mare parte a anului 2021.

Normele privind sloturile de aeroport şi suspendarea lor au implicaţii importante pentru competiţia în rândul companiilor aeriene şi accesul pe piaţă pentru transportatorii low-cost, care făceau progrese în lupta cu companiile aeriene tradiţionale înainte de izbucnirea pandemiei.

„Ne opunem prelungirii suspendării normelor privind sloturile de aeroport până în vara lui 2021 pentru că aceasta va conduce la zboruri mai puţine şi tarife mai mari pentru consumatori”, a declarat un purtător de cuvânt de la Ryanair. „Sloturile de aeroport distorsionează competiţia pentru că împiedică liniile aeriene low-cost să se extindă în timp ce transportatorii tradiţionali pot să reducă capacităţile şi să majoreze preţurile”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

În încercarea de a răspunde îngrijorărilor exprimate de transportatorii low-cost, care în mare parte sunt absente din IATA, în propunerea consultată de Reuters se prevede reducerea gradului de utilizare cerut pentru a păstra sloturile, de la 80% până la 50%. „Toate părţile sunt de acord că gradul normal de utilizare (80:20) ar trebui înlocuit cu un grad mai redus. Pragul de utilizare al sloturilor ar trebui fixat la 50:50”, se arată în documentul menţionat.

În plus, planul prevede că transportatorii tradiţionali să cedeze, până în luna februarie, 50% din sloturile lor pentru a fi realocate, temporar, către companiile rivale. Însă competitorii low-cost susţin că luna februarie este mult prea târziu pentru a-şi putea face o planificare a zborurilor.

„Wizz Air consideră orice încercarea de a prelungi actualul regim de suspendare a sloturilor de aeroport în totalitate, parţial sau la un grad mai mic ca fiind complet inacceptabilă”, a declarat directorul general de la Wizz Air, Jozsef Varadi.

Guvernele vor trebui să ia o decizie cu privire la o nouă suspendare a normelor privind sloturile de aeroport şi în acest sens trebuie să realizeze un echilibru între îngrijorările privind competiţia şi faptul că industria transportului aerian a fost paralizată pe unele pieţe regionale. Însă propunerea formulată de marile organizaţii din sectorul aviaţiei are puterea de a influenţa Comisia Europeană, Administraţia Aeronautică din SUA şi alte organisme de reglementare, susţin experţii.