Vânzarea este aşteptată să demareze în următoarele săptămâni şi include şase parcuri eoliene din Ungaria şi România, cu o capacitate totală de generare de 238 de Megawaţi. Tranzacţia ar putea aduce o sumă de până la 300 de milioane de euro grupului spaniol, au estimat sursele.
Iberdrola a fost un vânzător activ pe piaţa activelor din domeniul energiei regenerabile din Europa şi recent a vândut o participaţie de 49% la parcul eolian offshore Wikinger din Germania companiei Energy Infrastructure Partners (EIP) pentru 700 de milioane de euro. Separat, grupul spaniol a lansat în luna septembrie procedurile pentru vânzarea unei participaţii minoritare la un portofoliu de active regenerabile din Spania cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi, scrie Agerpres.
Iberdrola este lider mondial în energie regenerabilă şi este prezentă în principal în Europa, America, Japonia şi Australia. În 2020, grupul spaniol a anunţat un plan ambiţios care prevede investiţii de 150 de miliarde de euro până în 2030, în principal în parcuri eoliene offshore şi reţele de transport a energiei electrice. În luna iulie a acestui an, compania spaniolă a informat că a investit 10,2 miliarde de euro, în special în SUA, Spania, Brazilia şi Marea Britanie în ultimele 12 luni.
Iberdrola a intrat în România în 2008. A cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene, cu o capacitate totală de 1.600 MW, evaluate la circa 2,5 miliarde de euro, şi a anunţat că va finaliza toate investiţiile până în 2017, în colaborare cu Eolica. Totuși, potrivit relatărilor din presa vremii, s-a concretizat doar parcul eolian Mihai Viteazu din comuna constănțeană omonimă, cu capacitate de 80 MW. Iberdrola a spus că de vină a fost partenerul român, Eolica Dobrogea, pentru această situație. Ulterior, Eolica Dobrogea a intrat în insolvență.