ÎCCJ ar putea da sentinţa în dosarul ASF-Carpatica Asig

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea da, miercuri, sentinţa definitivă în dosarul ASF - Carpatica, în care omul de afaceri Ilie Carabulea a primit în primă instanţă o condamnare de şase ani şi şase luni închisoare cu executare pentru săvârşirea unor fapte de corupţie.
Economica.net - mie, 28 iun. 2017, 08:00
ÎCCJ ar putea da sentinţa în dosarul ASF-Carpatica Asig

La ultimul termen al procesului desfăşurat pe 16 iunie, un procuror de la DNA a cerut pedepse cu executare pentru toţi inculpaţii din acest dosar, în timp ce Ilie Carabulea a solicitat să fie achitat, susţinând că a fost ‘linşat mediatic’.

Pe 8 martie 2016, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Ilie Carabulea la şase ani şi şase luni închisoare cu executare, în timp ce fostul preşedinte al ASF Dan Radu Ruşanu a fost achitat.

De asemenea, au fost achitaţi Corneliu Moldoveanu, fost vicepreşedinte al ASF, şi avocatul Dan Odobescu.

Alte condamnări: Marian Mârzac (fost membru neexecutiv al conducerii ASF) – patru ani şi şase luni închisoare cu executare, Radu Mustăţea (membru în CA al SC Carpatica Asig) – trei ani şi şase luni închisoare cu executare, Elena Rusu (membru în conducerea Carpatica Asig) – doi ani cu suspendare, Ina Crudu (director general la Carpatica Asig) – doi ani cu suspendare, Laura Chiţoiu (soţia fostului ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu) – un an închisoare cu suspendare, Ioan Opriş (expert tehnic auto) – două luni cu suspendare, Ioan Dacian Vinereanu – doi ani cu suspendare, Georgel Călin (fost secretar general ASF) – un an cu suspendare.

În plus, SC Carpatica Asig a fost obligată să plătească o amendă penală de 600.000 de lei pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi dare de mită în formă continuată, această societate fiind obligată să publice hotărârea de condamnare în presa scrisă sau audiovizuală, pe parcursul a 10 apariţii.

Decizia a fost atacată atât de DNA, cât şi de către inculpaţi.

Fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi omul de afaceri Ilie Carabulea au fost trimişi în judecată de DNA în aprilie 2014, pentru săvârşirea unor fapte de corupţie.

Dan Radu Ruşanu a fost acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, influenţarea declaraţiilor, favorizarea făptuitorului, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, Laura Chiţoiu – constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu contra intereselor publice, iar firma de asigurări – cumpărare de influenţă şi dare de mită.

Printre cei trimişi în judecată s-au mai aflat Marian Mîrzac, fost membru neexecutiv al conducerii ASF; Radu Mustăţea, membru în CA al SC Carpatica Asig şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România; Ina Crudu, director general la Carpatica Asig; Corneliu Moldoveanu, fost vicepreşedinte ASF, şi Dan Odobescu, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti şi proprietar al unei societăţi de asigurări.

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a Elenei Rusu, membru în conducerea Carpatica Asig; Ioan Opriş, expert tehnic auto; Ioan Dacian Vinereanu, persoană din anturajul lui Mustăţea Radu; Georgel Călin, la data faptelor secretar general ASF.

Potrivit DNA, în 2012, Carpatica Asig, companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro.

Începând cu mai 2013, Ilie Carabulea, împreună cu Mustăţea şi Mîrzac, a constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig.

Ilie Carabulea (persoana care deţine indirect şi controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant, pe fostul director Marian Mîrzac pentru a fi ales în conducerea ASF.

Astfel, în schimbul oferirii unui autoturism Audi A8 la un preţ subevaluat şi altor foloase necuvenite, Marian Mîrzac a influenţat funcţionari cu funcţii de conducere ori de execuţie în ASF, pentru a asigura protecţie societăţii de asigurări Carpatica Asig, arătau procurorii.

De asemenea, în iunie 2013, Marian Mîrzac a intervenit pe lângă Laura Chiţoiu, pentru ca aceasta să promoveze, cu celeritate şi cu nerespectarea condiţiilor legale, autorizarea ocupării, de către Ina Crudu, a funcţiei de director general al Carpatica Asig.

Procurorii mai susţineau că, în perioada 11 – 17 decembrie 2013, Dan Radu Ruşanu a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al ASF, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea lui Radu Mustăţea, membru al CA Carpatica Asig, la conducerea BAAR, asociaţie care administrează fondul la care contribuie toate societăţile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...