ÎCCJ verifică legalitatea măsurii arestării preventive a fostei şefe DIICOT Alina Bica
Verificarea măsurii arestării preventive este o etapă obligatorie care se face după trimiterea în judecată a unor inculpaţi în stare de arest iar decizia judecătorilor poate fi contestată.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis pe 15 decembrie AGERPRES, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei (MJ) în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
În dosar, au fost deferiţi justiţiei pentru aceeaşi faptă şi alte persoane care erau în componenţa Comisiei: Crinuţa Dumitrean, preşedinte ANRP, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, toţi în stare de arest preventiv, Sergiu Diacomatu, vicepreşedinte ANRP, Cătălin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, şef birou în MJ, toţi sub control judiciar, şi Remus Baciu, condamnat definitiv la 5 ani pentru corupţie în altă cauză.
De asemenea, au mai fost deferiţi justiţiei Emil Nuţiu, în stare de arest preventiv, evaluator, şi Stelian Gheorghe, sub control judiciar, om de afaceri, beneficiar al despăgubirii, ambii pentru complicitate.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procurorii au solicitat instanţei menţinerea măsurilor preventive dispuse în cazul inculpaţilor, dar şi cea a sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile şi sumelor de bani aparţinând acestora.