Furnizorii au început să acorde prioritate laptopurilor Windows cu marje mai mari în detrimentul Chromebook-urilor – IDC
În ciuda rezultatelor pozitive din timpul trimestrului, ambele categorii se confruntă cu o oarecare încetinire față de boom-ul din trimestrele precedente. În cazul Chromebook-urilor, deși sunt încă la mare căutare și chiar în portofoliu pentru multe oferte din domeniul educației, furnizorii au început să acorde prioritate laptopurilor Windows cu marje mai mari, având în vedere lipsa continuă de componente.
Livrările de Chromebook-uri au crescut cu 68,6% de la an la an, la 12,3 milioane de unități. Deși acesta nu a fost un trimestru record pentru Chromebook-uri, nu a fost departe de cele două trimestre anterioare acestuia, care au spulberat maximele. Segmentul tabletelor a fost ceva mai temperat decât cel al Chromebook-urilor, dar a reușit totuși să crească cu 4,2% de la an la an, la 40,5 milioane de unități.
În cazul tabletelor, o parte din această situație este valabilă, dar există, de asemenea, o mai mare îngrijorare că cererea pentru tablete va încetini mult mai repede decât pentru Chromebook-uri sau chiar decât pentru piața mai largă a PC-urilor.
„Oportunitățile de pe piața educației sunt încă ample atât pentru tablete, cât și pentru Chromebook-uri. Învățământul online a câștigat rapid teren și a împins mai departe revoluția digitală în spațiul de învățare”, a declarat Anuroopa Nataraj, analist senior de cercetare în cadrul IDC.
„Deși nu există o soluție unică la nivel global, multe piețe emergente continuă să intensifice utilizarea tabletelor Android, în timp ce școlile din unele piețe dezvoltate, precum SUA și Canada, se orientează mai mult către Chromebook-uri. Acestea fiind spuse, a existat, de asemenea, o ascensiune recentă a Chromebook-urilor în zone din Europa, precum și în câteva țări asiatice, pe măsură ce școlile încep să se deschidă către schimbarea de platformă.”
Cele mai vândute chromebook-uri în perioada analizată sunt cele fabricate de HP, cu 4,3 milioane de unități și o cotă de piață de 35% și o creștere de 115% față de T2 2020. Urmează Lenovo, cu 2,6 milioane de unități, în urcare cu 81% și cotă de 21% și Acer, cu 1,9 milioane de unități (+21,7% și cotă de 15,3%). Top 5 este completat de Dell, cu 1,8 milioane de unități (+23,9% și cotă de 14,5%) și Samsung, cu 900.000 de unități vândute (+179% și cotă de 7%).
La tablete, primul loc în topul vânzărilor este ocupat de Apple, cu 12,9 milioane de unități vândute (+3,5%), corespunzătoare unei cote de 31,9% din piață, apoi urmează Samsung cu 8 milioane de tablete livrate (+13,3%) și o cotă de 19,6%. Lenovo a înregistrat o creștere de 64,5%, la 4,7 milioane de unități și a obținut o cotă de 4,7%.