IDC: România, în primele cinci ţări din Europa Centrală şi de Est după nivelul cheltuielilor IT&C

Economica.net
09 02. 2020
hand_2722107_1920_83287200

Cele mai mari cheltuieli au fost în Rusia, cu 47 miliarde de dolari, urmată de Polania (20,4 miliarde de dolari), Cehia (10,9 miliarde) şi Ungaria (6,7 miliarde de dolari). Anul trecut, 41% din totalul cheltuielilor IT&C au reprezentat servicii de telecomunicații, urmate de hardware (34%) și servicii IT (13%).

Sursă foto: IDC Worldwide ICT Spending Guide Industry and Company Size, H1 2019

Rata mai mică de creştere a cheltuielilor din acest an este explicată de specialiştii IDC prin încetinirea creșterii economice, cu cheltuieli mai raționalizate atât în sectorul destinat consumatorilor, cât și în sectorul public. IDC prognozează că rata anuală de creștere compusă (CAGR) va fi de 2,9% până în 2023.

„În Europa Centrală și de Est, costurile și eficiența se află în mod regulat în topul priorităților de afaceri. Companiile ar trebui să ia în considerare cu atenție unde să strângă cureaua și să utilizeze tehnologii noi care să faciliteze economiile de costuri, decât să reprezinte o povară pentru bugetul lor”, spune Ivana Slaharova, manager de cercetare Insights la IDC CEMA.

Producția, finanțele și telecomunicațiile reprezintă cea mai mare pondere a cheltuielilor în sectorul de afaceri, reprezentând aproximativ 48% (combinate) în 2019. Telecomunicațiile va fi, de asemenea, industria cu cea mai rapidă dezvoltare, IDC prognozând o creştere de 6,3% în 2020.

În era transformării digitale, furnizorii de telecomunicații caută noi fluxuri de venituri pentru a compensa o tendință în scădere a serviciilor tradiționale; aceasta include explorarea de noi oportunități de parteneriat cu furnizorii de servicii cloud. Telco-urile se concentrează pe domenii precum experiența clienților, servicii digitale și case inteligente, precum și servicii destinate să ajute alte industrii să adopte tehnologii inovatoare și să sprijine procesul de transformare a acestora.

În ceea ce privește dimensiunea organizației, întreprinderile mari (mai mult de 500 de angajați) au reprezentat jumătate din totalul cheltuielilor IT&C în 2019. Întreprinderile mijlocii (100-499 angajați) au fost responsabile pentru aproximativ 23% din cheltuieli, urmate de întreprinderile mici (17% ) și birourile mici/ birou de acasă (aproape 10%).

Există multe startup-uri tehnologice inovatoare în regiunea CEE, care sunt susținute de guvern în etapele inițiale ale dezvoltării lor. Dar, potrivit sursei citate, este dificil pentru multe dintre aceste organizații să strângă a doua sau a treia rundă de finanțare pentru a-și dezvolta afacerile și a se extinde pe piețele internaționale.