„Din tranzacţia Farmexpert, am câştigat nişte bani, vă daţi seama. Şi în mare parte i-am investit. În jur de 50% în industria farma şi cash tot atât în agricultură. Mai am nişte acţiuni la o companie software care îmi aduc anual dividente. Deocamdată învăţ ce înseamnă agricultura. Probabil că la un moment dat voi dezvolta un business autentic şi pe această piaţă, dar deocamdată învăţ”, spune Eugen Banciu. Acesta arată că, până să dezvolte o fermă adevărată, a cumpărat teren pe care acum îl dă în arendă. Este vorba de circa 5.000 de hectare de teren pe care le deţine în diverse zone ale ţării.
„Este o investiţie rentabilă. Pământul dat în arendă nu produce cheltuieli. Sau oricum, ele sunt minime, pentru cei doi oameni care au grijă de arendarea lor. Ratele de profitabilitate şi siguranţa investiţiei sunt mult mai mari decât la bancă. Riscul este zero. Ai un dezavantaj: dacă ai nevoie repede de bani nu poţi vinde atât de repede cât lichidezi un depozit. Dar nu am de gând să vând”, comentează Banciu despre logica şi beneficiile noilor sale strategii de investiţii.
Conform declaraţiilor acestuia, randamentul anual din arendarea terenului agricol este la 4% din valoarea terenului. În medie, hectarul de teren arabil costă între 3.000 şi 5.000 de euro. În zonele foarte bune, valoarea hectarului poate ajunge şi la 6.000 – 7.000 de euro.
Eugen Banciu ne-a spus că deţine peste 5.000 de hectare de teren agricol, teren achiziţionat de multe ori de la investitorii speculativ, italieni, nemţi sau englezi. Omul de afaceri este convins că, în viitor, preţul terenurilor agricole va creşte şi în România, pentru că, „la fel ca în toate domeniile şi aici vor exista nişte aplatizări ale valorii terenurilor. Noi nu beneficiem încă de infrastructura terenurilor agricole din Vest, unde terenurile sunt comasate şi pot fi mult mai uşor lucrate, unde există sisteme de irigaţii foarte bine puse la punct şi unde preţul hectarului de teren ajunge din această cauză la circa 15.000-25.000 de euro, gen Germania şi Franţa”, precizează Banciu, spunând totodată că şi la noi în România au apărut deja câteva ferme foarte bine puse la punct, în special în Banat, în Arad şi Timiş, unde valoarea terenului depăşeşte 10.000 de euro pe hectar în cazul suprafeţelor mari de minimum 1.000 de hectare.
În 1996, Eugen Banciu a intrat pe piața de distribuție de medicamente prin intermediul Farmexpert. În 2002, a cumpărat 50% din acţiunile firmei deţinute de familia Nistor, care a înfiinţat lanţul de farmacii Dona, iar în câţiva ani a ajuns să deţină pachetul majoritar.
Eugen Banciu a vândut afacerea Farmexpert în trei etape pentru o sumă totală care se ridică la circa 100 milioane de euro, conform estimărilor pieţei. În 2006, a vândut 60% din acțiuni către grupul german ANZAG, al căror cost de achiziție a fost atunci de 29,2 mil. euro. În 2012, Banciu a mai vândut încă 20% din acțiunile Farmexpert către ANZAG, de această dată costul de achiziție fiind de 35,5 mil. euro. Banciu și-a vândut ultimul pachet de acțiuni pe care îl mai deținea, de aproximativ 20%, în 2013, anul în care Alliance Boots a preluat ANZAG. În decembrie 2014, Walgreen fuzionează cu Alliance Boots și ia naștere Walgreen Boots Alliance.