Idei de business în pandemie. Cum se dezvoltă un antreprenor român, francizat Mega Image, într-o afacere de curierat de peste ocean care îi permite să adauge și să elimine servicii, în funcție de nevoi
Lansată în România în 2019, Mail Boxes Etc (MBE) își propune să dubleze numărul agențiilor în 2022 și să atingă o cifră de afaceri de 10 milioane de euro, în primii zece ani. În 2021, rețeaua locală a ajuns la 5 agenții, două în București și câte una în Cluj, Bacău și Negrești-Oaș, în ciuda contextului economic provocator. De fapt, acest context este și motivul pentru care afacerea a început să prindă la români.
“Eram în căutarea unui mod de a mă dezvolta personal și a unui nou business pe care să îl dezvolt, când un prieten aflat în contact cu MBE pentru niște colete speciale, mi-a spus despre această afacere. În primă fază, neîntelegând foarte bine sistemul, eram sceptic, dar ulterior, aflând mai multe informații despre această franciză, am observat că este foarte dezvoltată la nivel global. Mi-a plăcut conceptul MBE și anume faptul că agenția noastră oferă soluții business pe care clienții le pot accesa având un singur punct de contact. În plus, prin prisma serviciilor oferite dă antreprenorilor posibilitatea de a migra de la un serviciu la altul indiferent cum oscilează economia, nefiind necesar să închizi afacerea dacă un domeniu nu mai prezintă interes în piață. Practic, MBE oferă o multitudine de servicii sub o singură umbrelă ceea ce înseamnă că te poți replia din zona de curierat către print sau invers”, a explicat Artur Jalbă, un antreprenor de 32 de ani care a deschis prima agenție MBE în centrul Capitalei.
De la retail la curierat
Acesta se află la a doua franciză, după ce, în urmă cu aproximativ doi ani, a deschis împreună cu doi parteneri un magazin Shop&Go în București. După opt luni, antreprenorul a ajuns să preia în franciză și un al doilea Shop&Go, dar sistemul gândit de Mega Image – care încurajează atragerea a cât mai multor parteneri francizați- l-a determinat să se gândească și la un alt business.
“În urmă cu aproximativ doi ani, am accesat franciza Mega Image Shop&Go, obținând un magazin pe care trebuia sa îl dezvolt, împreună cu celalalt partener al meu. La scurt timp după preluare primului magazin, în urma performanțelor și implicării noastre în dezvoltarea acestuia, ne-a fost propus un al doilea magazin, pe care l-am acceptat. Obținând într-un timp relativ scurt două magazine Mega Image Shop&Go și fiind mai greu sa obținem un al trelea în perioada următoare, atunci am căutat să mă dezvolt într-un alt domeniu cu potențial”, și-a motivat Jalbă decizia de a investi în franciza MBE.
În plus, franciza americană îi oferă antreprenorului multă flexibilitate pe care a folosit-o deja în agenția sa.
Target de 100.000 de euro cifră de afaceri cu doar 3 angajați
Cu doar trei angajați reușește să gestioneze sute de colete zilnic prin faptul că folosește platforme automatizate. “Soluțiile de automatizare și parteneriatele MBE încheiate la nivel național și global mă ajută să ofer servicii atât clienților mici cât și companiilor mari. Serviciile pe care clienții le găsesc în agenția MBE Unirii sunt oferite separat și de alte companii, dar nimeni altcineva nu a făcut un întreg din toate acestea, astfel încât să ofere o soluție completă. Ne ocupăm de tot flow-ul de livrare venind în completarea companiilor mari de curierat, spre exemplu, care au ca activitate principală doar transportul coletelor. Noi abordăm și zona de e-commerce, print, ambalare profesională, fulfillment, formalități vamale pentru import/export și punem un mare accent pe partea de Customer Care – ceea ce înseamnă că realizăm un tracking proactiv și intervenim direct într-o livrare cu probleme înainte ca respectivul client să observe vreo întârziere a coletului. De asemenea, oferim clienților noștri accesul la mai mulți curieri, atât naționali cât și internaționali, într-o singură platformă care poate fi integrată direct cu magazinul lor online astfel încât, cu un singur click, să fie finalizate awb-urile pentru coletele lor. Pentru clienții care doresc o soluție completă pentru livrările lor, le oferim servicii de Fulfillment, ceea ce înseamnă că depozităm stocul de produse în locația noastră și pentru fiecare comandă în parte, grupăm produsele comandate, le ambalăm incluzând factura sau un catalog/flyer în colet, ne ocupăm de întreg procesul de livrare și decontarea rambursurilor, mai explică antreprenorul care estimează că la final de an va ajunge la o cifră de afaceri de 100.000 de euro minim.
Potrivit acestuia, focusul „este zona de curierat national/internațional și print”. Agenția oferă însă și celelate servicii adiționale precum cele pentru magazinele online cum ar fi web design, IT, marketing,traduceri legalizate, etc. „Planul de dezvoltare este gândit ca toate serviciile noastre să fie puse într-o singura platformă și gestionate intern, dar momentan lucrăm cu parteneri. În viitorul apropiat, ne propunem să accesăm casele de licitații, cărora le oferim servicii de ambalare profesională și livrare către clientul final precum și firme de cercetare care livrează probe biologice peste tot în lume și au nevoie de servicii dedicate si personalizate”, mai spune tânărul antreprenor.
Investiții de câteva zeci de mii de euro în franciza MBE
În funcție de zona/orașul în care va fi deschisă agenția, taxa de franciză este curpinsă între 10.000 și 16.000 de euro, la care se adaugă cheltuielile cu amenajarea spațiului (minimum 70 mp), care pot crește investiția inițială cu încă maximum 10.000 de euro. Omul de afaceri Adrian Minea, master-francizorul Mail Boxes Etc. în România, spune că MBE are ca obiectiv local dezvoltarea a încă cel puțin 5 agenții până la finalul anului viitor.
”MBE este soluția potrivită pentru acei români care vor să demareze propria afacere dar nu dispun de un capital mare sau vor să învețe să facă business și să devină antreprenori, fără riscurile inerente oricărui început în afaceri. MBE oferă viitorului francizat asistență și suport nu doar din perspectiva amenajării spațiului ci și a realizării unui plan de business viabil. Marea noastră bucurie a fost să descoperim că există români plecați la muncă în străinătate care au ales să se întoarcă definitiv în România pentru că au descoperit MBE România. MBE România are toate premisele pentru succes, așa cum este în toată lumea, mai ales în contextul în care tot mai mulți oameni caută idei și soluții pentru a se dezvolta pe cont propriu”, a declarat Adrian Minea, master-francizorul MBE România, antreprenor de peste 30 de ani.
Este și cazul familiei Spătăcean. Olivia și Vasile Spătăcean sunt doi români din Mediaș, plecați să muncească în străinătate acum 21 de ani, care au revenit definitiv în România, devenind antreprenori. Cei doi soți au ales să deschide prima agenție MBE la Cluj-Napoca.
”Am plecat în străinătate în anul 2000, cu gândul să muncim un an, doi, timp în care să strângem bani pentru a ne întoarce în țară cu finanțele necesare pentru a face ceva pe cont propriu. În ultimii 20 de ani, ne-am făcut, în fiecare an, planul de a ne întoarce acasă, însă abia în 2021 am găsit afacerea care ni se potrivește și în care nu ești nevoit să o iei de la zero, de unul singur”, au povestit cei doi soți.
Fondată în San Diego, California, în 1980, Mail Boxes Etc. a fost adusă pe piața din Italia în 1993 de Graziano Fiorelli și, de la deschiderea centrului pilot, rețeaua italiană MBE a crescut la peste 570 de centre. MBE Italia a achiziționat ulterior drepturi de licență master MBE pentru Spania, Germania și Austria, iar în 2009 a devenit singurul proprietar al mărcii Mail Boxes Etc. și francizor al sistemului de franciză MBE.
În prezent, compania are peste 2.800 de agenții operaționale în 53 de țări și a încheiat anul 2020 cu vânzări de peste 1 mld. de dolari, la nivel de rețea.