IEA: Descoperirea unui vaccin anti-Covid nu va avea un efect asupra pieţei petroliere înainte de 2021
„Este mult prea devreme să ştim cum şi când vaccinurile vor permite reluarea unei vieţi normale. Pentru moment, previziunile noastre nu prevăd un impact semnificativ în primul semestru din 2021”, arată raportul lunar al IEA publicat joi. „Perspectivele slabe pentru cerere şi majorarea producţiei în unele ţări sugerează că fundamentele actuale sunt mult prea slabe pentru a susţine preţurile”, adaugă IEA.
Cotaţia barilului de ţiţei Brent a scăzut joi cu 0,8%, până la 43,46 dolari, la debutul tranzacţiilor la bursa de la Londra, punând capăt la trei zile consecutive de creşteri.
Chiar dacă a subliniat că ţările OECD şi-au redus modest stocurile de ţiţei în lunile august şi septembrie, IEA subliniază că nivelul stocurilor rămâne apropiat de vârful atins în luna mai, în cel mai grav moment al pandemiei. Agenţia a citat în raportul său recrudescenţa infecţiilor cu coronavirus în Europa şi SUA, precum şi noile măsuri de izolare, pentru a-şi justifica revizuirea în jos a estimărilor privind cererea mondială de petrol în 2020 cu 400.000 de barili pe zi, comparativ cu precedentele estimări.
Planurile Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţilor săi, precum Rusia, de a majora producţia de ţiţei cu două milioane de barili pe zi începând din luna ianuarie înseamnă că oferta va depăşi cererea, avertizează IEA.
„Dacă fundamentele nu se schimbă, sarcina reechilibrării pieţei va înregistra progrese lente”, se mai arată în progresul IEA.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.